Konečně sport, který by mohl bavit kouzelníky! V Česku se famfrpál těší čím dál větší oblibě. Nechybí ani košťata

24. května 2023·Zábava·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Nejoblíbenější sport ve světě čar a kouzel famfrpál se pomalu ale jistě stává oblíbeným sportem i v mudlovském světě. Na košťatech se sice nelítá, zato se s nimi běhá. I v České republice už má své příznivce. Jedná se o směsici házené, rugby a vybíjené. Nedávno proběhly ligové dny ve Vstiši. Informace o oblíbenost tohoto sportu přináší Novinky.cz.

Hru famfrpál vymyslela původně J. K. Rowling v knihách o Harrym Potterovi, a jelikož se jedná o fenomén, kterému spoustu dětských i dospělých srdcí propadlo, není divu, že skrytí kouzelníci omylem zařazeni do mudlovského světa vymysleli mudlovskou verzi tohoto sportu. V České republice se famfrpál těší stále větší oblibě. Dnes ho provozuje šest oficiálních týmů.

Web Novinky.cz vyrazil na jeden z ligových dnů ve Vstiši, kde se utkaly týmy Plzně, Prahy a Brna. Hlavní organizátor české famfrpálové ligy Jan Trnovský říká, že ligové dny jsou tři během celé sezony. Dva na jaře a jeden na podzim.

V originále famfrpál hrají kouzelníci na létajících košťatech a snaží se skórovat do obručí body a jako bonus chytit zlatonku. Přes všechnu snahu dostat se v Londýně do Příčné ulice a pořídit létající košťata, se všichni museli smířit, že létat na košťatech nebudou. Místo toho, aby se na koštěti létalo, běhá se s metrovou trubkou umístěnou mezi nohama tak, aby imitovala koště. 

View this post on Instagram

A post shared by @potterhead_enes

Tým se skládá ze čtyř typů hráčů odlišených podle čelenek. Brankář má zelenou a hlídá tři obruče, do kterých se skóruje. Tři střelci mají bílé čelenky a jejich cílem je skórovat camrálem do obručí opačného týmu. Camrál je vyfouknutější volejbalový míč. Poté jsou zde ještě dva odrážeči s černými čelenkami, jejichž úkolem je vybít ostatní hráče pomocí potlouků, míčů na vybíjenou. Nakonec přichází na řadu chytač se žlutou čelenkou, jenž má ve hře jediný cíl – chytit zlatonku.

V originále je zlatonka malý míček s křídly, v této verzi famfrpálu jde o člověka ve zlatém dresu, který má váček s míčkem na bedrech a snaží se utíkat chytačům. Stejně jako rugby je i famfrpál kontaktní sport. Hráči se mohou držet a narážet do sebe.  Zápas se hraje v časovém úseku od 20 do 40 minut, záleží, kdy se chytí zlatonka nebo kdy se dosáhne určitého počtu bodů.

Pravidlům hry ale prý stejně většina hráčů nerozumí, takže to nevadí.

Zábava - další články

Doporučujeme