Kristína Němčková: V Londýně jsem do práce a z práce chodila s brekem. Jsem za to ale vděčná

23. února 2024·Zábava·Barbora Turková

Kristína Němčková (Zdroj: Frekvence 1)

Stala se nejmladší vítězkou MasterChef na světě, vydala kuchařku a za vydělané peníze si zaplatila studium na prestižní škole Le Cordon Bleu a pracovala v londýnské restauraci Story. Kristýna Němčková, která byla hostem podcastu Trefa do Černé(ho) u Lucie Černé, ale míří ještě výš.

I když je Kristíně Němčkové teprve 22 let, zkušeností má za sebou už velmi mnoho. V 17 letech vyhrála MasterChef, vydala kuchařku, studovala na prestižní škole a studium zužitkovala v prestižní londýnské restauraci. Pro někoho by to byl vrchol, pro mladou kuchařku ale ne. Nyní pracuje jako zástupkyně šéfkuchaře v současné době nejslavnější restauraci světa v kodaňské Geranium. „Jsem na sebe pyšná, jakou cestu jsem dovedla ujít. Ale určitě to pro mě nekončí, je mi teprve 22 let a ani Geranium pro mě není cíl. Mým cílem je jednou moje vlastní restaurace, ale nevím, kdy a kde by měla být. Sbírám zkušenosti hlavně v zahraničí, učím se od těch nejlepších,” říká mladá kuchařka.

Málokdo vydrží podmínky, jak jsou v londýnských michellinkách

V týmu 25 kuchařů jsou nyní v Geraniu dva zástupci šéfkuchaře a jsou od toho, aby v nepřítomnosti šéfkuchaře ho zastupovali a pomáhali mu organizovat lidi. Pozici získala po půl roce, a jak sama říká, není normálně že by to bylo takhle rychle. „Bývá to po několika letech, a i proto to pro mě byl větší stres a tlak. Uvědomuji si, že jsem mladá a nejsem v restauraci moc dlouho, takže jsem se i bála, jak to lidé okolo mě vezmou. Je tam ale tak hezké pracovní prostředí, že mi to všichni přáli.

Sama přiznává, že velkým plusem k získání pozice byla nejen škola, ale i práce v Londýně. „Bylo to dost tvrdá zkušenost, ale o to víc mi to dnes pomáhá. Naučila jsem se tam tvrdou disciplínu, což v Geraniu oceňují. Málokdo vydrží v takových podmínkách, jak jsou londýnské michellinky, a když tam někdo vydrží, tak se to s tím táhne dlouho. Pokud se něco pokazí, tak je tam hodně křiku. Londýnské prostředí bylo velmi psychicky i fyzicky náročné, pracovala jsem víc hodin a víc dní a byla jsem takhle připravená pracovat i v Geraniu a překvapilo, že je to tam jinak.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Youradio Talk (@youradio_talk)

V minulosti řekla, že do Story chodila často s brekem a odcházela s brekem. „Upletla jsem si na sebe bič, protože ještě než jsem tam začala pracovat, tak jsem všude v rozhovorech řekla, že tam budu pracovat. Takže jsem to po měsíci nemohla vzdát. Navíc jsem dost člověk, který si jde za svými sny a jsem hodně cílevědomá a i to mě drželo, že jsem viděla světlo na konci tunelu. První dva měsíce byly asi nejtěžší v mé pracovní kariéře a těžší asi nezažiju, ale vlastně jsem té restauraci za ty těžké začátky vděčná,” myslí si Němčková, která je přesvědčená, že je lehký se do michelinské restaurace dostat, ale těžké je se tam udržet. „První týden se ukáže, zda na to ten člověk má nebo ne. I oni sami zjistí, zda tam chtějí pracovat a zároveň to zjistí i ti zaměstnanci.

Práce v gastru je ale psychicky i fyzicky náročná. „Tak, jak je to nastavené v celé Skandinávii, tak tam je možné dělat tu práci dlouhodobě. V Londýně to tak ale podle mě není. Jak to mají Češi nevím, protože jsem nikdy v české restauraci nepracovala. Jestliže bych si tady chtěla otevřít něco svého, tak bych asi musela jít pracovat do české restaurace, abych věděla, jak pracují a abych jim rozuměla. Protože jim vůbec nerozumím,” směje se Kristýna Němčková. Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Zábava - další články

Doporučujeme