Lenka Daňková: Herci nemají na růžích ustláno, spousta z nich bere práci v seriálech kvůli penězům. Složenky se neptají

27. února 2024·Zábava·Barbora Turková

Lenka Daňková (Zdroj: Frekvence 1)

Na první pohled by si člověk řekl, že herec to má v životě jednoduché. Je slavný, úspěšný, má hodně peněz i příznivců a nemusí do práce chodit každý den. Herecká agentka Lenka Daňková, která byla hostem pořadu Trefa do Černé(ho) vás ale přesvědčí, že není všechno zlato, co se třpytí.

Co je vlastně prací herecké agentky? Shánět hercům role nebo obchodní spolupráce? „Herecký agent je práce, která v sobě zahrnuje několik složek. Jiná je v USA a jiná je v České republice. U nás v sobě agent zadržuje management, PR, terapeuta, účetní, sekretářku, bookera. Je to hodně funkcí dohromady a co nevím, tak na to si hledám odborníky, aby mě to naučili nebo aby to hercům dělali sami, je to velmi komplexní práce, ale proto mě baví,” směje se agentka. Vztah mezi hercem a agentem je podle ní vyrovnaný, jsou partneři. „Stalo se mi, že když jsem pracovala s některými celebritami, tak si mysleli, že jsem něco jako jejich asistentka a v podstatě jim budu třeba bookovat taxíky, že jim budu k dispozici 24 hodin denně a nebudu mít osobní život. Tak daleko já jít nechci. S našimi herci to mám tak, že jsme partneři a navzájem se respektujeme,” komentuje Daňková a dodává, že všechny své herce má na úrovni přátelství.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Youradio Talk (@youradio_talk)

Její sestra je známá herečka Eva Podzimková, která jí k práci agentky vlastně pomohla. „Pracovala jsem v Rakousku, ale když jsme se přestěhovala s mužem do Česka, tak Eva potřebovala s něčím pomoct. A stejně tak i její spolužáci. Začala jsem pak zastupovat herce; bylo to těžký, protože jsem nestudovala FAMU a neměla jsem tady žádné kontakty. Filmová branže je hodně o známých, všichni se znají ze školy. Na začátku mě nikdo neznal, musela jsem si svojí pozici obhájit. Před 13 lety měla profese hereckého agenta velmi negativní význam, takže jsem musela obhájit nejen sebe, ale i samotné povolání a přesvědčit, že agent je dobrý článek toho řetězce,” komentuje agentka a věří, že nyní už má její profese mnohem pozitivnější význam.

Herce potřebuju znát po psychické i fyzické stránce

V tuto chvílí zastupuje Daňková 32 herců. „Když jich bylo 15, tak jsem říkala, že už neberu. Když jich bylo 20, tak sem říkala, že už neberu. Ale v určitý moment jsem se rozhodla, že to budu brát totálně profesionálně a chci zvětšit tým, tak jsem musela zvětšit tým okolo sebe. Teď jsem absolutně šťastná, protože všechny znám osobně. Potřebuji vědět, v jaké jsou fyzické a psychické kondici, abych věděla, jaké projekty jim mám a nemám nabízet,” myslí si agentka a sama o sobě mluví, že je na herce docela drsná. „Když vidím, že někdo začne mít móresy, tak na ně naběhnu. Baví mě ti mladí, ale oni vědí, že na ně budu občas ostrá. Chci, aby z nich vyrostli herci bez manýrů, skromní lidi, pokorní, tvární a aby se mi s nimi dobře dělalo i dalších třicet let.”

A jak sama Daňková říká, nemáme si představovat, že herci mohou rozhodovat o tom, kde budou hrát. „Práce je málo a herců je hrozně moc. Jediný rozhodnutí, který herec dělá je, zda to zvládne časově a zda se za to nebude stydět. Nejsme v Hollywoodu, ale i tam 60% herců dělá v Mekáči,” říká Daňková s tím, že uživit se jako herec je strašně těžké. Lidé si myslí, jak mají na růžích ustláno, ale tak to není. Vstávají ve čtyři ráno, aby v pět byli v maskérně, do osmi, do devíti točí, v deset musí být na zkoušce v divadle. Ve dvě hodiny skončí, konečně se nají, pak si načtou texty na zítřejší casting, v šest jsou v divadle, když od sedmi hrají. V jedenáct večer skončí, dají si jedno pivo, aby ten den nějak přežili, jdou spát a v tomhle tempu jedou. Já bych to dělat nechtěla, nezvládla bych to. V divadle navíc nejsou tolik honorovaní, takže toho berou více, aby uplatili nájmy. Ráda bych rozbila ten hoax, že mají na růžích ustálo. Oni se tak musí otáčet, že si to ani živnostník, ani zaměstnanec nedovede představit, protože my máme nějaké jistoty, které si umíme vytvořit. Ten herec pořad čeká, kdy mu zazvoní telefon. To je i ten důvod, proč berou role v seriálech, složenky se neptají,” komentuje současnou hereckou situace agentka Lenka Daňková. Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Zábava - další články

Doporučujeme