Miliardář zaplatil za zvláštní službu: Chce, aby jeho mozek nahráli online!

25. března 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: Reprofoto Youtube / Y Combinator

Americký miliardář Sam Altman (32) k sobě přitáhl vlnu pozornosti světových médií, když zaplatil 10 000 dolarů (v přepočtu 207 tisíc korun) jedné společnosti za to, aby nahrála jeho vědomí online. K tomu je ovšem potřebná taková procedura, která mladého podnikatele na poli technologií připraví o život v jeho fyzickém těle.

Myšlenka uploadování lidské mysli do počítače nebo na cloud není nová. Řada vědců je navíc přesvědčena, že by lidstvo mělo být schopno podobnou technologii uvést do praxe již kolem roku 2045. První společnost, která zákazníkům nabízí tyto služby je na světě již dnes. A oslavila i hmatatelné úspěchy.

Společnost s názvem Nectome vyvinula způsob, jak uchovat lidský mozek. Říká se tomu high-tech balzamování a v podstatě se z daného mozku stane sklo, se všemi synapsemi dokonale zachovanými. Takto upravená tkáň přežije stovky nebo dokonce tisíce let. Společnost už získala dvě prestižní ocenění za uchování mozku králíka a následně i prasete. Jestli však vzpomínky skutečně zůstanou, to zatím není zcela jisté.

Funguje to jednoduše. Do krku zájemce jsou vpraveny určité chemické látky, které doputují až do mozku. K proceduře je ovšem potřeba mozek čerstvý, a tak probíhá ještě v době, kdy zákazník společnosti žije. “Zkušenost zákazníka je v podstatě stejná jako při asistované sebevraždě,” sdělil pro britský deník The Mirror jeden ze zakladatelů společnosti Robert McIntyre.

Ačkoli pro laickou veřejnost to zřejmě zní jako něco dost děsivého a málokdo by po tom zatoužil, vědci se na věc dívají odlišně. Řada nejlepších světových mozků je přesvědčená, že zachování mozku je prvním krokem k nesmrtelnosti a v budoucnosti bude možné nahrát data z perfektně uchované lidské tkáně na cloud.

Jedním z nich je mladý miliardář Sam Altman ze Silicon Valley, který zbohatl právě díky svému mozku. Společnosti Nectome neváhal zaplatit 10 000 dolarů, tedy přes 200 000 korun, za to, že mu jeho řídící orgán za pomoci high-tech balzamování zachovají. Miliardář navíc věří, že technologie schopné nahrát lidské vědomí na cloud budou dostupné ještě během jeho života. Na čekací listině je spolu s ním dalších 24 lidí.

Podle společnosti je tato technologie vhodná především pro nevyléčitelně nemocné. Altman v tom ale vidí mnohem víc. Podle něj je v celé věci humanitární aspekt. “Právě teď, když generace zemře, její kolektivní moudrost je ztracena. Můžeme zachovat znalosti, přenést moudrost je ale mnohem těžší,” vyjádřil se Altman.

“S každou další generací se stáváme mocnější. Obrovský potenciál toho, co můžeme dělat, roste, ale moudrost nikoli,” myslí si miliardář.

Zábava - další články

Doporučujeme