Nejlépe hodnocenou českou detektivkou jsou Hříšní lidé města pražského. Na jaké kousky se můžeme těšit v létě v televizi?

26. června 2021·Zábava·Lenka Skrzeczkova

Seriál Malý pitaval z velkého města – Michal Pešek, Jiří Krampol, Ladislav Frej st.. (Foto: se svolením Česká televize/Jaromír Komárek)

Kriminální a detektivní seriály se u českých diváků těší velké oblibě. 30 případů majora Zemana, Četnické humoresky, Malý pitaval z velkého města a Hříšní lidé města pražského jsou jedny z mála, které se v televizních reprízách objevují opakovaně. Která je nejlépe hodnocená a které kousky nás neminou letos v létě? Podívejte se!

Mezi ty nejlépe hodnocené se řadí seriál Hříšní lidé města pražského. Kde slavná detektivní parta pana rady Vacátka (Jaroslav Marvan) bojuje s podsvětím. Seriál je natočen podle povídek Jiřího Marka ze sbírky Panoptikum starých kriminálních příběhů, která byla inspirována skutečnými případy policejních radů z let 1925 – 1930.

V kriminálce si zahráli František Filipovský, Josef BláhaJosef Vinklář. Právě se stejným hereckým obsazením poté vznikly v letech 1970 až 1971 čtyři celovečerní filmy Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu ExcelsiorSmrt černého krále.

Seriál Hříšní lidé města pražského – Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář. (Foto: se svolením Česká televize/Jindřich Panáček)

Dalším seriálem, který se nesčetněkrát reprízoval je 30 případů majora Zemana. Hlavního hrdinu, příslušníka SNB Jana Zemana zde ztvárnil Vladimír Brabec. Ten se postupně vypracuje z řadového čekatele na náčelníka pražské kriminálky.

Pořad je natočen podle povídek  Jiřího Procházky a má vesměs politický podtext. Překrucuje se zde pravda vždy ve prospěch komunistické strany. V té době se jednalo o největší ideologický projekt Československé televize. Díly kolem roku 1968 dodnes vzbuzují diskuzi.

Seriál 30 případů majora Zemana – Ladislav Mrkvička, Vladimír Brabec. (Foto: se svolením Česká televize/Jaromír Komárek)

Jaké archivní kousky diváky čekají v programu?

Ani s jedním uvedených pořadů se v létě v televizi nesetkáme. Česká televize vsadila na klasiku a před 14 dny nasadila do letního vysílání detektivku Malý pitaval z velkého města. Opět se tak diváci setkají s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. Seriál má skvělé herecké obsazení, které zajišťuje příjemnou zábavu i po letech.

Seriál Malý pitaval z velkého města – Ladislav Frej st., Pavel Zedníček. (Foto: se svolením Česká televize/Jaromír Komárek)

Dalším detektivním seriálem, který už můžete druhý týden vídat ve středu je Dobrodružství kriminalistiky. Tento hit z roku 1989 se řadí na pozici jako druhý nejlepší český kriminální seriál. Režie se ujal Antonín Moskalyk. Příběhy jsou o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda se věnuje jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz.

Seriál Dobrodružství kriminalistiky – Boris Rösner, Jiří Kvasnička, Vlastimil Zavřel. (Foto: se svolením Česká televize/Vlastimil Malaska)

Zábava - další články

Doporučujeme