Slyšíte na tomto gifu zvuk? Pokud ano, jste výjimeční

8. prosince 2017·Zábava·Karolína Stránská

Doktorka z Británie zaujala na své sociální síti zajímavým experimentem. V příspěvku na Twitteru se ptala svých sledujících, aby se podívali na následující němé video a dali jí vědět, zda něco slyší, ačkoliv gif je zcela bez zvuku. Výsledek asi mnohé překvapí.

Optické iluze, dvojsmyslné obrázky. Už pouhý fakt, že naše vlastní smysly jsou schopné nás občas šálit, se zcela vymyká realitě, na kterou jsme zvyklí. Tento pohyblivý obrázek, čili gif, to pouze dokazuje. Slyšíte na něm zvuk?

Ačkoliv skákající stožár nevydává na záznamu jediný zvuk, téměř 70% uživatelů tvrdí, že slyší, jak stožár dopadá na zem. Tento pokus jasně dokazuje, že na naše vnímání působí i jiné smysly, aniž bychom si to uvědomovali. Doktorka posléze na Twitteru uvedla, že se jedná o McGurkův efekt, který spočívá v tom, že se vizuální prvek dokáže spojit se sluchovým, aniž by nějaký zvuk vznikal. Ti, kteří zvuk vnímali, pak mohou mít určitou formu synestezie, vnímání, kdy původní vjem jednoho smyslu vyvolá vjem smyslu jiného

Zábava - další články

Doporučujeme