Už jste viděli Terezu Ramba v představení Amerikánka? Nenechte si ujít jedinečný projekt Divadlo ve filmu

7. ledna 2022·Zábava·Dominika Číčelová

Amerikánka (Foto Tomki Němec se souhlasem Tomki Němec)

Všechno zlé je k něčemu dobré. A to platí i pro pandemii a s ním spojený lockdown. Nebýt jeho, tak by nikdy nevznikl takový projekt, jako je Divadlo ve filmu, a to by byla opravdu velká škoda. Divadlo ve filmu jsou divadelní inscenace ve filmové podobě, které vznikly v době, kdy byla všechna divadla zavřená a herci vymýšleli náhradní řešení, jak dostat toto umění mezi lidi.

Kamera bere diváka mezi herce, umožňuje prožít inscenace s veškerou emocí, s jakou ji prožívají sami herci.

První snímek „Amerikánka“ z trilogie Divadlo ve filmu uvádí platforma živé kultury www.filmnazivo.cz. Na vstup do kin se celá trilogie, která vznikla jako koprodukce Heaven´s Gate a České televize, TPS Kateřiny Ondřejkové, chystá v únoru 2022.

„Amerikánka“ Viktora Tauše je frenetickým pronásledováním příběhu malé dívky bez domova, které neustále mění své jeviště, prostor i čas. Její silná touha po svobodě a ochota se vzepřít celému nevlídnému světu ale zůstává.

Co uděláte, když proti Vám stojí celý svět a jste ještě dítě? Ema Černá, hrdinka příběhu inspirovaného skutečnými osudy, zdolá útrapy dětského domova, pěstounské péče i „pasťáku“. Nejpodstatnější součástí její vůle k přežití je totiž víra v sebe sama, víra, že někde daleko, možná až v Americe, čeká někdo, komu na ní záleží.

Amerikánka je příběh o lásce, vydělenosti a touze žít. Je manifestem touhy dál vyprávět příběh v souladu s novou realitou a vzpomínkou na živou kulturu, která v čase pandemie žila skrze kinematografii.

V divadelním představení Amerikánka účinkují například takové herečky, jako je Tereza Ramba nebo Eliška Křenková.

Zábava - další články

Doporučujeme