Závisí na něm zdraví, pracovní nasazení i nálada. 4 RADY pro dobré spaní

4. ledna 2017·Články·Redakce

Alfa a omega života? Spánek. Na tom, jak kvalitně se vyspíte, závisí to, jak produktivní následující den budete. Ne vždy se nám ale podaří vyspat se tak, jak by naše tělo potřebovalo, aby si opravdu odpočinulo.

Stále se častěji se stává, že místo toho, abychom šli spát, doháníme po nocích pracovní záležitosti a stres nám nedovolí v klidu usnout. Jenže před námi je den, který je třeba aspoň přežít, když už si ho nemůžeme kvalitně užít.

Nedostatek spánku může způsobit úzkosti, deprese, bolesti hlavy, malou aktivitu a nevýkonnost. Kromě toho může mít nekvalitní odpočinek výrazný dopad na celkový imunitní systém a hlavně na naše srdce.

#1 Vypněte televizi

Je to tak. Spánek je pak mnohem kvalitnější a vy po probuzení produktivnější. Náš mozek totiž touto činností leniví a vzniklá otupělost se velmi brzy stává závislostí. Druhotně se tedy stáváme náladovými, mrzutými a plačtivými sledovateli něčeho, co v podstatě slouží jen jako kulisa.

#2 Omezte konzumaci jídel před spaním

Alespoň dvě hodiny před tím, než půjdete spát, si dejte jen meduňkový nebo heřmánkový čaj. Jídlo je opravdu špatný krok k dobrému spánku. Místo toho, aby organismus odpočíval, tak musí trávit.

#3 Choďte spát ve stejnou hodinu každý den, i když je víkend

Tělo si velmi rychle vytvoří mechanismus, podle kterého pak bude fungovat. Ve stejnou hodinu usínat, ve stejnou i vstávat. Změnu ucítíte po pár dnech a budete překvapeni, jak to funguje!

#4 Čaj, sprcha a sex. Na pořadí nezáleží

A jaké trio vám prý zaručí opravdu kvalitní spánek?

Zmíněný bylinkový čaj, sprcha a sex. Je to vlastně docela jednoduché, ne? A mimochodem, dámy (a pánové), chcete zhubnout? Spěte déle! S omezeným spánkem se zvyšuje hladina hormonu stimulující hlad, uvádí web zdravě.cz.

Články - další články

Doporučujeme