4 RADY, jak pracovat v otevřené kanceláři, když si chcete zachovat duševní a fyzické zdraví

5. dubna 2017·Životní styl·Redakce

Víte přesně, co vaši kolegové snídali, protože klapání čelistí máte z jedné strany a mlaskání z druhé? Sedíte tak blízko sebe, že si jen těžko vyřídíte hovor s partnerem a je vám trapné se i vysmrkat? S kolegy trávíte tolik času, že se to jen těžko vyrovná rodině? Pracujete-li v otevřené kanceláři - tzv. open space - musíte se naučit velké toleranci.

Open space přináší i výhody, například podporování týmového ducha nebo řešení problémů ihned a společně, mnohdy efektivněji a zábavně. Také jste samozřejmě neustále pod kontrolou všech, takže si méně dovolíte zahálet nebo surfovat po různých webových stránkách. Jak tedy na to, abychom open space zvládli bez újmy na zdraví?

#1 Zabydlete se

Máte možná jen kousek vlastního stolu, malý prostor na to, abyste se cítili “jako doma”. Stačí ale vlastní hrneček, tahací ubrousky, podložka pod kafe, tužkáč, fotka domácího mazlíčka nebo oblíbený parfém. Jde o maličkosti, ale jasně určují váš prostor – vám i ostatním. Jenom pozor, aby hrneček, který jste kdysi doma vyřadili a teď ho berete do práce, neměl nápis Na sex po padesátce  – první dojem byste si u kolegů asi pokazili.

#2 Telefonujte mimo kancelář

Ztráta soukromí je v podstatě nutnost takové kanceláře, jakou je právě open space. Soukromý hovor si raději vyřizujte na chodbě, nebo si zajděte ven například pro kávu a využijte tuto procházku k vyřízení hovoru. I když se kolegové soustředí na práci, je velmi náročné v takovém stísněném prostoru neposlouchat a udržet pozornost u pracovních činností. Neřešte nikdy finance, partnerské problémy a nepomlouvejte kamarády ani známé. I když se budete snažit mluvit potichu, v otevřené kanceláři vyzní hovor jako klakson.

#3 Respekt ke kolegům

Hlas, mobilní vyzvánění, zvuky notebooku, vůně jídla, smích. Jsou to sice projevy, které ke každodennosti patří, měli byste ale brát ohled na souseda vedle vás. Určitě mu nebude příjemné, když se budete hlasitě smát po celý den, neztlumíte si zvuky například sms zpráv a zrovna se rozhodnete půl dne komunikovat s partnerem, vadit může samozřejmě také vůně jídla, které jste si přinesli  z domu, protože “babička dělá tu nejlepší česnečku na světě.” Nikdo není neomylný, ale když se podobné situace opakují příliš často, je to nepříjemné pro všechny.

#4 Zdraví je přednější než práce

Jestliže na sobě od nástupu na pracoviště tohoto typu pozorujete negativní změny v oblasti zdraví a psychiky, měli byste přemýšlet o změně zaměstnání. A to i v případě, že trpíte zvýšenou nenáladou, psychická pohoda je totiž pro efektivitu práce nejdůležitější. Pozor si také dejte na nachlazené kolegy, kteří i přes nemoc chodí stále do práce – jde o perfektní prostor pro šíření bakterií – na jednom místě tolik možností, to je pro viry jako Matějská pouť. Kýchání, kašlání, smrkání, sahání na kliky, jedna toaleta, lednice, mikrovlnná trouba, lžičky. Antibakteriální ubrousky a zvýšená hygiena jsou nutností. V případě, že se necítíte dobře, buďte ohleduplní a vezměte si home office, tedy práci na doma, pokud je to možné. Bude lépe vám i kolegům a bude se vám z pohodlí domova lépe pracovat.

Životní styl - další články

Doporučujeme