Zájem lidí o psi a kočky klesá. Může za to zdražování i volné dny, útulky tak praskají ve švech

10. července 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Zdražování pocítili úplně všechno. Stoupají ceny energií, benzínu, ale i potravin. A to nejen pro lidi, ale i pro domácí mazlíčky. I to je důvod, proč se někteří lidé zbavují svých psů a koček a útulky jsou nacpané. Informaci přinesl web tn.cz

V době pandemie byl o domácí mazlíčky, hlavně o kočky a psi obrovský zájem. Lidé nechtěli trávit dlouhé dny sami doma, a proto si pořídili zvířecí společnost. Jenže někteří majitelé teď zjistili, že na zvířata nemají čas a nyní, v době zdražování, ani peníze.

V útulcích tak končí mnohem více mazlíčků. “V tuto chvíli je tady 23 psů, celková kapacita je 24. Z toho vyplývá, že bychom neměli přijímat žádné psy, udělali jsme tedy stop stav pro příjem psů od majitelů, přijímáme pouze nalezence,” uvedl Jan Jurák, ošetřovatel v útulku Dogpoint.

View this post on Instagram

A post shared by Dogpoint útulek pro psy (@utulek_dogpoint)

Podle něj klesl zájem lidí i kvůli prázdninám. “Naopak ti, co se chtěli pejska zbavit, tak je to pro ně nejlepší období,” dodala zakladatelka útulku AniDef Kristina Nowakowska. Navíc se i velmi zdražuje, rostou ceny krmiv a potřeb pro mazlíčky. Někteří majitelé tak přestávají péči o zvířata zvládat.

Granule zdražily o zhruba čtvrtinu. “V ceně granulí jsou velké rozdíly, to se samozřejmě odráží také na kvalitě, tudíž pokud chci krmit psa suchým krmivem s vysokou výživovou hodnotou, tak si za to musím zaplatit. To maso a zelenina, tam se toho navíc udělat nedá,” dodala Nowakowska. Mnoho útulků tak už nová zvířata přestává přijímat. Nicméně naštěstí je velký zájem alespoň o venčení. Útulky takové zájemce vítají s otevřenou náručí.

Životní styl - další články

Doporučujeme