5 každodenních chyb, kterými sami ničíme své zdraví: Neděláte je taky?

7. července 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Když přijde na zdravý životní styl, všichni tak nějak víme, co zhruba obnáší. Ne vždy je to však jen o ovoci, zelenině a pravidelném pohybu. Tohle jsou podle odborníků jedny z nejčastějších chyb, kterými své zdraví sami ničíme. Neděláte je taky?

Nedostatek hlubokých vztahů

Možná vám to zní na první pohled legračně, ale skutečnost je právě taková. Lidé jsou společenská stvoření a evoluce mluví jasně ve prospěch budování mezilidských vztahů. Život v izolaci člověku zkrátka nesvědčí. Podle zjištění vědců žijí lidé se silnými společenskými vazbami delší a zdravější životy a podle výzkumníků z Kalifornie dokonce hluboké vztahy pomáhají v boji s rakovinou.

Pravidlo pěti vteřin

Určitě už jste to někdy slyšeli. Pokud vám nějaké jídlo spadne na zem a vy ho zvednete do pěti vteřin, je v pořádku. Skutečnost je však podle lékařů o něco složitější. Pokud něco takového sníte, pravděpodobně se vám nic nestane, protože většina bakterií je neškodná. Některé však mohou přenášet třeba chřipku nebo jiné nemoci, a kontaminace může být podstatně rychlejší, než až za pět vteřin. Pokud toto pravidlo tedy uplatňujete pravidelně, šanci, že onemocníte, tím sami zvyšujete.

Pes v obličeji

Většina pejskařů tohle dobře zná a v případě milovaného člena rodiny je občas těžké se tomu vyvarovat. Přímý kontakt mezi vaším obličejem a psem však přináší nepopiratelná rizika a čím je častější, tím je riziko přenosu bakterií větší.

Psi často venku rejdí s čumákem jen těsně nad zemí, očichávají z blízka nejrůznější špinavé předměty, dokonce mohou požírat odpadky, které někde najdou. Když vám potom svým jazykem olíznou tvář, je to sice milé gesto, mohou vám tím však nechtěně předat i nepříjemný dárek v podobě choroboplodných zárodků. Kromě bakterií a virů se takto navíc mohou přenášet i paraziti.

Umývání syrového masa

Někteří lidé před vařením omývají syrové maso, aby ho zbavili bakterií a jiných případných mikroorganismů. Ve skutečnosti se tím ovšem vystavují ještě většímu riziku nákazy. Voda totiž tyto bakterie jen spláchne a v mikroskopických kapičkách je může rozprášit po vašem dřezu, lince a kuchyni. A zatímco bakterie na mase se během tepelné úpravy zahubí, ty na lince si nepozorovaně vesele žijí dál.

Celý den v sedě a uvnitř

Řada lidí dnes prosedí výraznou většinu dne a to ještě ke všemu uvnitř místnosti. Pro člověka je však přirozený nějaký ten pohyb a pobyt venku na slunci a čerstvém vzduchu. Zdravotní důsledky neustálého sezení zkoumalo již několik vědeckých studií, z nichž jedna pracovala dokonce se stovkami tisíc účastníků. Výsledky přitom poukazují stále na to stejné.

Sezení zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob a předčasného úmrtí. A to dokonce i v tom případě, že se jinak věnujete fyzické aktivitě. Z tohoto pohledu je proto zdravější více domácích prací zastat ve stoje, než se půlhodinku věnovat tvrdé dřině v posilovně a potom zbytek dne prosedět na židli.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme