Poznáte psychopata? Podívejte se na seznam profesí, kde jich podle výzkumu pracuje nejvíc

2. ledna 2017·Životní styl·Redakce

Shutterstock

Odborníci z Oxford sestavili na základě výzkumu seznam pracovních pozic, u kterých je největší procento výskytu psychopatů. Patříte mezi ně přímo vy, nebo poznáváte někoho z vašich blízkých?

Zavřete oči a představte si psychopata. Každý z nás se teď zřejmě ve své představě potkal s různě vyšinutými jedinci – někdo vidí plešatého staršího muže s brýlemi v sepraných džínách a baloňáku, jiný hysterickou ženu s rudou rtěnkou a lesklou kabelkou, další může mít vizi mladého muže s rozšířenými panenkami a nožem v ruce.

Ve skutečnosti mají lidé s touto diagnózou mnoho podob. Jejich emoční úroveň je nízká, v oblasti citu se rozhodují rozumově a bez empatie.

Z Oxfordu přišel seznam pozic, které si právě psychopaté oblíbili nejvíce. Nejste mezi nimi i vy?

Právníci

Zaujímají bezkonkurenčně první příčky. Právě oni se vyznačují zcela jasnými znaky psychopatie. Neobjektivní pravda, úprava informací, přílišná ctižádost, hájení lži za každou cenu a příslib vysokých výdělků – to vše posiluje vlastnosti, jimiž se psychopaté vyznačují.

Média

Věřili byste tomu? Věřili. Právě lidé z médií, rádia a televizního prostředí spadají do našeho “psycho” profilu. Smysl vám toto sdělení bude dávat ve chvíli, kdy si vzpomenete například na účastníky různých reality show. Nejednou nás přece při sledování jejich veřejného života napadlo, že tohle teda vážně není normální. Není. Je to psychopatické.

Obchodníci

Umí díky praxi a touze po výdělku perfektně pracovat s lidskou myslí, dostávají se nám pod kůži dvěma, třemi slovy. Jsou neodbytní, nekompromisní a oceníte je jenom ve chvíli, kdy jsou součástí vašeho týmu. Ten nejlepší obchodník může být právě ten, na kterého sedí profil psychopata.

Žurnalisté

I ti se objevili v top desítce – vidět své jméno pod úspěšným článkem v nejčtenější rubrice je velmi příjemný pocit, co říkáte? Otázkou je, do jaké míry necháme toto uspokojení zajít. Je-li naším denním chlebem, bez kterého nemůžeme být, je pravděpodobné, že jsme na dobré cestě. Vlastně – na psychopatické.

Šéfkuchaři

Právě v kuchyních nejlepších restaurací jsou ti, kteří prahnou po dokonalosti. To samo o sobě není nic špatného, pokud to opět nepřeženeme. Posedlost jednou jedinou věcí – dokonalé, bezchybné jídlo – to už je znak psychopata. Gordon Ramsay, světoznámý šéfkuchař, říká: “Jsme blázni. Jsme posedlí sami sebou. Prahneme po dokonalosti chutí. Úplní psychopati.”  Otázkou je, jestli není lepší mít doma psychopata, který dokonale vaří a nemuset se v kuchyni vlastně ani ukázat.

A jaké jsou profese profese, u kterých je výskyt psychopatických osobností nejnižší? Data vycházejí z výzkumu britského psychologa Kevina Duttona.

  • ošetřovatel
  • zdravotní sestra
  • terapeut
  • řemeslník
  • vizážista, stylista
  • charitativní pracovník
  • učitel
  • kreativní umělec
  • stomatolog
  • účetní

Životní styl - další články

Doporučujeme