7 příznaků chudokrevnosti: Jak s problémem bojovat?

1. října 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Anémie neboli chudokrevnost postihuje asi 15 - 17 % lidí. Příznaky mohou nejprve působit zcela nenápadně - lámou se vám nehty, třepí vlasy, bolí vás hlava, jste pobledlí nebo unavení. Při výjimečných případech však nemoc může být i život ohrožující. Jak se projevuje a jak s ní bojovat?

Anémie vzniká, když máme v těle příliš málo železa, v důsledku čehož se v krvi vytvoří málo krevního barviva hemoglobinu, který pak nezvládá přenášet dostatek kyslíku z plic po těle. Ohroženy jsou zejména ženy se silnou menstruací, protože jejich tělo nemusí vždy dostatečně dorovnat ztrátu železa, které tělo opustí s krví.

1. Bledá pokožka

Jedním z nejčastějších příznaků, který na nedostatek hemoglobinu upozorní, je bledá pokožka pacienta. Pokud tělo nemá dost krevního barviva nebo červených krvinek, vypadáme zkrátka na první pohled nezvykle bledí. To se přitom zdaleka netýká jen obličeje, ale celého těla. Hlavně rukou a vnitřní strany spodních víček. Rozdíl může být patrný i na jazyku.

2. Nepravidelný srdeční tep

Nízká hladina hemoglobinu způsobuje, že srdce musí pracovat obzvlášť těžce, aby dostalo potřebné množství kyslíku do všech částí těla. To může způsobit nepravidelný tlukot srdce.

3. Slabost a nevolnost

Pacienty občas přepadávají pocity slabosti, závratí či nevolnosti. Bez dostatku kyslíku musí totiž tělo pracovat o to tvrději, aby vyprodukovalo dost energie a to následně vyčerpává celý organismus.

4. Potíže se soustředěním

Kyslík je potřeba ve všech orgánech. U mozku to však platí o to zvlášť, že je tento orgán zodpovědný za obrovské množství funkcí. Pokud však nedostane dostatek “paliva”, nemůže fungovat na sto procent. Jsme proto potom ospalí, nedokážeme se dobře soustředit a udržet si dostatečnou pozornost. To může být v běžném životě velký problém. Trpí tím náš výkon v práci, ale třeba i za volantem na silnicích a dálnicích.

5. Slabé nehty

Dalším varovným signálem, který ukazuje, že něco není v pořádku, je změna nehtů. Pokud vám najednou slábnou, lámou se a zdá se vám, že jsou čím dál tenčí, vašemu tělo zřejmě něco chybí. Ve spojení s dalšími příznaky pak mohou nehty ukazovat právě na chudokrevnost.

6. Popraskané koutky

Počasí občas našim rtům dá pěkně zabrat. Mohou být popraskané kvůli větru či silnému parnu, v případě anémie ale praská kůže v oblasti koutků nezávisle na počasí.

7. Podivná chuť na nejedné věci

Naše tělo je opravdu perfektní komplex, který ví moc dobře, co zrovna potřebuje, i když si to ani neuvědomujeme. Lékaři zaznamenali podivné případy, kdy pacienti trpící chudokrevností pociťovali náhle chuť na křídu, prach nebo led. Pokud jste někdy zaznamenali podobné pocity, nechte se raději vyšetřit odborníkem.

 Jak problémy vyřešit

Nejsnazší je začít u stravy. Pochopitelně prospěje zaměřit se více na zdravá jídla a vyhnout se polotovarům, které moc živin neobsahují. Výborné je přidat do jídelníčku více fermentovaných (kvašených) potravin. Obsahují totiž mnoho probiotik, která pomáhají trávicí soustavě. Vyzkoušet můžete třeba kysané zelí, kefír, miso, jogurty nebo kombuchu.

Přidejte také na luštěninách. Důležité je přijímat dostatek vitaminu B9. Ten tělo potřebuje právě při tvorbě krvinek. Pomohou vám k tomu potraviny bohaté na kyselinu listovou, jako jsou citrusové plody, zelená zelenina, fazole, papája nebo celozrnné pečivo. No a v neposlední řadě se zaměřte na potraviny s vyšším obsahem železa.

Potraviny bohaté na železo

  • červené maso
  • játra
  • červená řepa
  • špenát
  • brokolice
  • čočka
  • fazole (nejlépe černé)
  • ořechy
  • obilí
  • kapusta
  • hořká čokoláda

V případě jakýchkoli problémů však neváhejte v první řadě oslovit svého lékaře, aby stanovil správnou diagnózu. Pokud anémii potvrdí, můžete přikročit ke změnám ve svém životním stylu, abyste tělu pomohli. K dispozici jsou rovněž doplňkové tabletky se železem, které si můžete pořídit v lékárně.

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme