Česnek – zázračná přísada v kuchyni. Pomáhá účinněji než léky

9. prosince 2019·Životní styl·Karolína Stránská

O antibakteriálních účincích tohoto přírodního zázraku se ví již mnoho. Nejnovější vědecká studie tvrdí, že s česnekem se dá bojovat proti nejsilnějším a nejotrlejším bakteriím. Nenápadná asijská potravina by mohla být součástí budoucí úspěšné léčby nemocí, u kterých osvědčená antibiotika selhávají.

Nemocniční nákazy představují v současné době jednu z největších hrozeb lidstva. Právě při jejich léčení klasická antibiotika nezabírají. Pacientům by v této nežádoucí situaci mohl pomoci právě česnek. Sloučenina známá jako ajoén dodává této surovině její typickou štiplavou chuť a je schopná rozkládat odolné bakterie a zvyšovat tak účinek antibiotik, uvádí vědci z kodaňské univerzity.

Elixír dlouhověkosti

Vědci se navíc domnívají, že zázračné vlastnosti česneku mohou být užitečné při léčbě infekčních i neinfekčních chorob. Například zlatý stafylokok se dokáže dostat do krevního oběhu, kde vypouští toxiny a je příčinou mnoha zdravotních komplikací.

Pro fitness nadšence máme dobrou zprávu. Ač má česnek málo kalorií, patří mezi nejvýživnější druhy rostlin. Obsahuje vitamíny B6 a C, vápník, draslík, železo i fosfor. Snižuje krevní tlak, cholesterol a je vhodným zdrojem antioxidantů. Portál Healthline navíc zveřejnil, že jako typická rostlina dlouhověkosti zoceluje naší imunitu a má detoxikační účinky.

Životní styl - další články

Doporučujeme