Chystáte se pozorovat zatmění Slunce? Pozor na oči!

19. března 2015·Životní styl·Luboš Procházka

V pátek dopoledne dojde k zatmění Slunce! Jako úplné bude pozorovatelné jižně od Islandu přes Faerské ostrovy ke Špicberkám. I když se u nás projeví jen jako částečné, rozhodně bychom si ho neměli nechat ujít, protože k podobnému jevu u nás znovu dojde až 10. června 2021. Rádio Frekvence 1 vám před zatměním nabízí důležité rady.

Chraňte si oči

Při přímém pohledu na Slunce hrozí vážné či dokonce trvalé poškození zraku i při zatmění. Nikdy se do Slunce nedívejte přímo, a už vůbec ne přes okulár dalekohledem, který je zcela nechráněný speciálním filtrem. Při takovém pohledu si můžete doslova propálit sítnici.

Pořiďte si speciální brýle vyrobené pro pozorování Slunce a nebo si sežente svářečský filtr stupně 13 a více! Nebo neozářenou část rentgenového snímku. Brýle ani filtry ale nekupujte jen tak u pouličních prodejců a na tržnicích. 

Řešením je také magnetický kotouč z počítačové diskety, ale jen pro krátkodobý pohled. A nebo se vydejte na některou z hvězdáren.

Uvolněte se

Než budete zatmění sledovat, uvolněte se! Dny před zatměním jsou totiž podle esoteriků dost napjaté.

I po zatmění, které znamená znovuzrození a transformaci, myslete na svůj duševní klid. Dejte si své oblíbené pokrmy, nápoje a položte kolem sebe květiny.

I zvířata zůstanou v klidu

A jak prociťují zatmění slunce zvířata? Říká se, že ptáci při zatmění úplně ztichnou. Podle zoologů to ale zvířata nijak zvlášt nepociťují, ani rostliny, i když se trochu setmí.

Mluví se i o  výpadcích energie! Distributoři energie ale uklidňují, že žádný takzvaný black out u nás nehrozí.

Kdy zatmění proběhne

V Praze začne zatmění v 9:37, maximální fáze nastane v 10:45 a skončí v 11:57. Podobné to bude v celé České republice, časy se budou lišit jen o minuty. Čím více na západ, tím dříve zatmění bude.

Životní styl - další články

Doporučujeme