Chytře na investice: I s tisícovkou měsíčně můžete skvěle vydělat

15. října 2017·Životní styl·Redakce

Nemusíte vyhrát ve sportce ani dědit po babičce. Své o tom ví třicetiletý Vojta, který se na vysoké škole rozhodl investovat do podílových fondů. Začal si pravidelně odkládat přibližně tisícovku měsíčně a vyplatilo se mu to.

Vojta byl aktivní student. Kromě studií chodil ve volném čase na brigády a měsíčně si dokázal přivydělat i více než 10 tisíc korun. Peníze mohl utratit za zábavu a užívat si jako ostatní studenti, ale rozhodl se myslet na svou budoucnost. Kamarád mu doporučil investovat do podílových fondů. Vhodné podílové fondy si vybral online. „Ze začátku byly investice na pět let, nerozuměl jsem, proč mám na peníze tak čekat. Teď vidím, že to byl skvělý nápad,“ říká Vojta a je rád, že s investováním začal již na studiích.

Začněte zhodnocovat své peníze právě teď

Investice do fondů bylo moje nejlepší rozhodnutí

Vojta studia před lety dokončil a dnes pracuje jako úspěšný zástupce firmy prodávající příslušenství k mobilům. Jeho příjmy vzrostly a vklady se tak znásobily. Pravidelně posílá do fondů 20-30 % svého příjmu.

Investování do podílových fondů se v dlouhodobém horizontu vyplácí. Například Vojtovi jeho vklady vynáší přibližně 6 % ročně. Při investování je důležité zhodnocovat peníze dlouhodobě, ideálně alespoň deset let, a také nepanikařit v době výkyvů trhu, vydržet a peníze předčasně nevybírat. V dlouhodobém horizontu se vždy vše ustálí. Než ale začnete investovat, je vhodné mít naspořenou dostupnou rezervu pro nenadálé situace, ideálně na spořicím účtu, ve výši tří měsíčních výdajů.

Češi jsou v investování zbytečně opatrní

Podílové fondy patří mezi tradiční formy investování. Češi je ale moc neznají, proto z nich mívají zbytečné obavy. Skvělým zdrojem informací a pomocníkem při hledání vhodného investičního produktu jsou například online srovnávače.

Čím dříve člověk začne investovat, tím lépe se bude mít. Vojta dnes žije s přítelkyní a společně uvažují o koupi vlastního bydlení. Díky svým investicím nemá problém se získáním výhodné hypotéky, protože má díky investování dost vlastních prostředků, řádově ve statisících.

Chci začít investovat do fondů

Životní styl - další články

Doporučujeme