Co způsobuje špatný dech a jak se ho rychle zbavit

25. října 2019·Životní styl·Karolína Stránská

Špatný dech je jedna z nejhorších věcí, ke které může při setkání s druhým člověkem dojít.  Existují ale určité kroky, které můžete podstoupit, abyste nepříjemný odér redukovali.

Čistěte si zuby i mezizubním kartáčkem

Každý, kdo se někdy v životě ráno probudil, ví, že plak a bakterie, které se přes noc usazují na zubech, způsobují špatný dech. Nejsou to jen malé částečky, které se usazují mezi zuby, které jsou hlavním problémem. Pokud si nebudete mezizubním kartáčkem důkladně chrup čistit, tyto částečky tam zůstanou a začnou hnít.

Čistěte si i jazyk

Jednou z nejčastějších příčin smradlavého dechu je jazyk. Studie z roku 2018 odhalila, že lidé, kteří si kartáčkem čistili jazyk, měli v ústech méně bakterií a jejich dech byl svěžejší než u těch, kteří si jazyk nečistili vůbec.

Ústní voda není nutně váš přítel

Ústní voda může ve skutečnosti způsobit víc zlého než dobrého, pokud používáte špatný druh. Ústní vody, v jejichž složení je alkohol, vaše ústa vysuší,  takže na chvilku možná fungovat mohou, ale nevyřeší problém navždy. Suchá ústa rovná se špatný dech.

Žvýkačku vždy po ruce

Cibulka, česnek, křen. Výborné suroviny, které se ale mohou proměnit v katastrofu, míříte-li na důležitou schůzku. V této chvíli vás zachrání jedině žvýkačka. Je to pořád lepší než nic.

Nejedná se o něco vážnějšího?

Pokud i přes to všechno stále pociťujete, že špatný dech přetrvává, zajděte si raději k lékaři. Špatný dech může být totiž projevem různých nemocí. Pokud jsou vaše dásně zdravé, prokonzultujte váš stav s lékařem.

Životní styl - další články

Doporučujeme