Dámský klub řeší: Kdy vzít dítěti dudlík?

9. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Vaše dítko miluje svůj dudlík! Nedá bez něj ránu a už vůbec si neumí představit usínání bez svého gumového kamaráda. Kdy je ta správná chvíle na to, aby se s ním rozloučil? Dnešní téma Dámského klubu na Frekvenci 1.

Všemocné šidítko

Pokud je vaše malé zvyklé na dudlík a bez něj často pláče, pak se dudlíku nebraňte. Dudání má své výhody. Dítě uklidňuje, uspokojuje jeho potřebu sát a také je mu leckdy pomocníkem při usínání. Často se ale stane, že si dítě vytvoří na dudlík silnou fixaci a tu je třeba včas odbourat. Pediatři se shodují, že dudlík by měla dítka odložit v období mezi prvním a druhým rokem.

Jde to i bez dudlíku

Jestli jste vašemu miminku dudlík ani nenabídli, ušetříte si spoustu nervů. Odvykání dudání bývá totiž náročné jak pro děti, tak pro jejich rodiče. Pokud vaše ratolest dudlík má a chcete přistoupit k odvykání, jděte na to pomalu. Postupně začněte s tím, že dudlík budete odkládat při konkrétních činnostech. V takovou chvíli zkuste poukazovat na to, že bez dudlíku to je lepší. Usínání bez dudlíku si nechte až na závěr. Místo dudlíku vymyslete jiný rituál, který vaše drahé mládě bude činit spokojeným.

A jak se koukají na dudlíkovou problematiku moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „S dudlíkem jsem u své dcery zametla někdy kolem jejího roku života. Dětská i zubní lékařka mě upozorňovaly, jak to může dopadnout, když má dítě dudlík dlouho. Sice to chce chvilku pevné nervy a trošku tvořivosti při vymyšlení toho, co dítě místo dudlíku náhradně uklidní, ale jde to. Rozesmávají mě děti našich západních sousedů, které mívají dudlík i v pěti letech, mnohdy už mluví dvěma světovými jazyky, několik let používají příbor, ale ten odporný dudlík mají stále.“

Aneta: „Sice chápu, že dudlání dudlíku je pro zoubky nezdravé, ale věřím, že dítě dříve nebo později dudlík odloží samo. Pokud ho dokážete zabavit a dostatečně se mu věnovat, místo toho abyste jeho pláč zastavovali tím, že mu do pusinky vrazíte dudlíček.“

Podělte se s námi o vaše zkušenosti. Už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme