Dámský klub se ptá: Jak to u vás vypadá, když je vysvědčení? Slavíte-křičíte?

29. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Ve školách se rozdává pololetní vysvědčení – u někoho je to důvod k radosti, u jiného naopak. Jak se k tomu stavíte z pozice rodičů? Dnešní téma Dámského klubu na Frekvence 1.

Jsem nad věcí

Vysvědčení je sice obrazem toho, jak se vaše ratolest v uplynulém pololetí učila, i tak ale není třeba vyvolávat paniku. Pokud je v něčem vaše dítko slabší, můžete to do konce školního roku dohnat. Pokud mu něco nejde dlouhodobě, pravděpodobně mu zaplatíte doučování. Pokud ani to nezabere, pak se s tím jednoduše smíříte. To, že má na vysvědčení trojky přeci neznamená, že jednou nebude např. skvělým doktorem nebo právníkem.

Špatné známky nesu těžce

Někdy se to dědí z generace na generaci. Vaši rodiče vysvědčení prožívali, tak jste tento vzor přejali. Vaše dítě je pak ve stresu, pokud na něj kvůli známkám křičíte. Pořád jsou to jen známky, které sice jsou ukazatelem jeho prospěchu, ale velmi často je tento ukazatel proměnlivý. Proto spíš vaše dítko motivujte a sami se zkuste nad fakt, že dítě nemá samé biče, povznést.

A jak prožívají známky na vysvědčení moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Já vím, že ačkoli moji rodiče vždycky věděli, co na vysvědčení uvidí, stejně se mi ze školy nekráčelo lehce. A to jsem měla dobré známky. Připadalo mi to, jako divně důležitý den, který mě hodnotí. S dcerou vysvědčení buď oslavujeme dobrotami nebo zážitky, protože ať jsou tam napsaná jakákoli čísla, tak vím, že se snažila.“

Aneta: “Nooo, je to divné, ale já si vysvědčení nějak moc nepamatuju.”

A co vy? Jste v pohodě nebo vysvědčení prožíváte? Svěřte se nám už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme