Dámský klub se ptá: Půjčujete kamarádům peníze?

4. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Když si doma omylem zapomenete peněženku, pak jste jistě rádi, když vás někdo založí! A co když je to obráceně a kolega v práci vás poprosí, abyste mu půjčili. Uděláte to? Téma dnešního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

Několik důvodů proč nepůjčovat

Pokud nemáte sami dost, dá se očekávat, že nebudete půjčovat druhým. Mezi námi jsou ale i tací, kteří ač mají, nepůjčují. Důvodem může být špatná zkušenost s půjčováním peněz, nedůvěra v toho, kdo o peníze žádá nebo jednoduše nechcete půjčovat na něco, o čem nejste přesvědčeni, že je správné. Ať tak či onak, nemějte kvůli svému rozhodnutí výčitky. Máte svaté právo odmítnout.

Pravidla půjčování peněz

  1. Když jste ochotni půjčovat peníze, pro klid mezi oběma stranami byste měli dodržet následující pravidla:
  2. Půjčujte jen tomu, komu důvěřujete; u toho je pravděpodobnost, že vám peníze vrátí!
  3. V případě větších částek si písemně stanovte podmínky splácení a nechte si je notářsky ověřit!
  4. Problémy s opožděnými splátkami řešte okamžitě, odkládání vede jen k dalším komplikacím!
  5. Půjčujete-li kolegyni na oběd a zapomene vám peníze vrátit, ozvěte se; jste v právu!

Půjčují peníze moderátorky Dámského klubu?

Aneta: „Nooo, půjčovala jsem a nenapravitelně půjčuji dál. Já prostě když mám a někdo nemá, tak je mi ho líto a říkám si: Co kdybych jednou taky byla v nesnázích a potřebovala půjčit. Taky bych chtěla, aby se na mě kámoši nevykašlali a pomohli mi. O některé kamarády jsem přišla, druhé jsem naopak získala díky hlubší vzájemné důvěře. Takže teď už půjčuji těm, kteří umí peníze vracet.” 

Markéta: „Tak já už toto období mám za sebou. Půjčovala jsem a o peníze přicházela, zcela nepoučitelně celá léta. Seznam přátel řídl v přímé úměře k tomu, jak se zmenšovalo moje konto. Dneska jsem poučena. Už nepůjčuji. Také už nemám z čeho.”

A jak jste na tom vy? Půjčujete peníze? Jsme zvědaví na vaše názory. Věnovat se jim budeme už dnes mezi 16.-17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme