Dámský klub se ptá: Vadí vám novotvary v českém jazyce?

20. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Už zítra je mezinárodní den mateřského jazyka. Čeština je krásný jazyk, ale místy do ní prosakují novotvary. Vadí vám nebo to neřešíte? Dnešní téma Dámského klubu na Frekvenci 1.

Josef Jungmann by měl radost

Možná si zoufáte, že nežijete v době Českého národního obrození. V té době byste jistě bojovali za češtinu i vlastním tělem. Že vám dnes takový boj připadá marný? Nedejte se a i přesto používejte výrazy, které vám jsou blízké a nenechte se strhnout davem, pokud to tak necítíte. 

Lajkni mi selfíčko

Doby, kdy češtinu vytlačovala němčina, už jsou dávno pryč. Dnes do naší mluvy nenápadně prosakuje angličtina. Dnes každý „čekuje“ stav svého konta, fotí „sefíčka“, „lajkuje“ co může. A možná za to může i fakt, že hodně času prosedíme u „kompu“. I při používání novotvarů nezapomínejte na to, že „gůglit“ umí každý, ale mluvit hezky česky jen málokdo.

A jak to mají s používáním novotvarů moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Já novotvary nesnáším, možná ve mě rodiče vypěstovali příliš velkou úctu k jazyku českému. Prostě mám pocit, že je krásný a není ho zapotřebí zanášet. Jen kultivovat.  “

Aneta: „Co byste chtěli za odpověď od napůl Bulharky, která doma se svým přítelem mluví anglicky. Já mám používaných novotvarů málo a aktivně si sama další tvořím. “

Jak jste na tom vy s novotvary? Na vaše názory čekáme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme