Dnes chodí Mikuláš s andělem a čertem! Kde se vzala tato tradice?

5. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Dnes budou vesnicemi a městy chodit skupiny andělů a čertů v čele s Mikulášem, patronem několika zemí a řemesel. Dětem pak za básničku nebo písničku nadělí sladkosti a drobné dárky. Pokud zlobily, dostanou uhlí či brambory. Kde se vzala tato tradice?

Mikuláš, církvemi často považovaný za svatého – byl ve třetím století biskup v oblasti dnešní turecké Antalye. Už za svého života byl mezi lidmi velmi oblíbený – proslul svou štědrostí k lidem v nouzi i jako obránce víry před pohanstvím a zachraňoval nespravedlivě obviněné a odsouzené. Zachránil i tří dívky před otroctvím a díky tomu vznikla tradice, kdy Mikuláš se svou skupinou navštěvuje malé děti.

“On se dozvěděl, že nějaká chudá rodina má tři dcery, a už nemají žádné peníze a že v zoufalství se rodiče rozhodli, že dcery prodají do otroctví”, prozradil rádiu Frekvence 1 farář z Valašských Klobouk Karel Vaníček.

Mikuláš je vždy napřed

Svátek Mikuláše v našem kalendáři připadá na 6. prosince, kdy údajně  zemřel. Proč ale mikulášská skupina chodí už v předvečer jmenin? “Tak to tak většinou bývá, protože v církvi se začíná slavit už večer předtím”.

Kde se vzal anděl s čertem?

Mikuláš patří mezi nejuctívanější svaté v celém křesťanství, ve východních církvích je druhým nejuctívanějším svatým vůbec, hned po panně Marii. A proč s ním chodí i anděl a čert? Je to vlastně takový výchovný prvek. “Vlastně ty děti učíme rozlišovat dobro a zlo,” prohlásil farář Vaníček.

Životní styl - další články

Doporučujeme