FOTO: Vyšehradský kodex o víkendu přilákal tisíce lidí!

1. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Víc než 5600 lidí se o víkendu přišlo podívat do Zrcadlové kaple pražského Klementina na Vyšehradský kodex. Tento nejvzácnější iluminovaný rukopis v českých sbírkách, který pochází z konce 11. století, byl v Praze vystavený po skoro 50 letech.

Vyšehradský kodex, který byl vytvořen ke korunovaci knížete Vratislava II. prvním českým králem, si v sobotu přišlo prohlédnout 2593 a dnes 3018 lidí. Mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková řekla, že lidé dnes před vstupem do Zrcadlové kaple stáli až stovky metrů dlouhé fronty. Pořadatelé proto museli upravit návštěvní režim tak, aby se lidé na kodex dívali ze všech stran vitríny a prohlídky se tím urychlily.

Kodex, který je pojištěn na jednu miliardu korun, patří k vrcholným dílům románské knižní malby i v celoevropském kontextu. Rukopis tvořený 55 pergamenovými dvoulisty je evangelistářem – obsahuje úryvky z evangelií, které se četly na mších o jednotlivých svátcích církevního roku.

Podle posledních výzkumů vznikl v jednom z bavorských benediktinských klášterů. Název ale dostal podle prvotního umístění na Vyšehradě, od druhé poloviny 18. století je uložen v jednom z trezorů Klementina. Kodex byl naposledy vystaven také v Klementinu v listopadu 1969 v rámci výstavy Z dějin české literatury. Nyní doplňuje výstavu věnovanou řádu benediktinů ve Valdštejnské jízdárně.

Na Vyšehradský kodex se byli také podívat kolegové z redakce zpravodajství rádia Frekvence 1.

Vyšehradský kodex si lidé mohli prohlédnout během soboty a neděle.

Do zrcadlové kaple se po celý den tvořila dlouhá fronta.

Pořadatelé lidem rozlévali horký čaj, pro starší osoby byly připravené také ždličky.

Životní styl - další články

Doporučujeme