Frekvence 1 doporučuje: Solné jeskyně! Pomocník v boji proti nachlazení

19. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Podzim je v plném proudu a začínají nás útočit rýmy a kašle. Jednou z možností, jak se jim bránit, je posilování imunity. Možnou variantou jsou solné jeskyně. Co přesně nabízejí a jaký je v nich rozdíl, to jsem pro vás zjistili na Frekvenci 1.

Není sůl jako sůl

Rozdíl v jeskyních je opravdu obrovský. Nejen v kvalitě, ale i v soli, ze které jsou postavené. Například v Brně najdete solnou jeskyni se solí z mrtvého moře. Frekvenci 1 to řekla odbornice na solné jeskyně, Lenka Daňková. „Mohou být jeskyně i ze soli himalájské nebo kamenné. Každá jeskyně by to měla mít uvedeno.“

Podlahové topení a klimatizace = záruka kvality

Než do jeskyně vyrazíte, zkontrolujte si, co opravdu nabízí. Důležité je například podlahové topení: „Tím, že se sůl nahřívá, se uvolňují minerály do ovzduší. Důležitá je i klimatizace, která zaručuje, aby v jeskyni proudil vzduch, aby tam byla stálá teplota a stálá vlhkost,“ dodává Daňková.

Na ekzém i astma

Solné jeskyně pomáhají při kožních nemocech. Jsou ale i výbornou prevenci při bronchitidách, laryngitidách, astmatech a tak dále a tak dále. Rozhodně se ale nemusíme bát, že přes sůl něco chytíte: „Sůl určitě není semeniště bacilů, jak si lidé často mylně myslí. Sůl je naopak antiseptická, pohlcuje bacily,“ říká Daňková

Do jeskyně v ponožkách

A v čem tedy do jeskyně vyrazit? Chodí se do ní v ponožkách nebo v návlecích přes boty. Pro menší děti jsou vhodné tepláčky, protože si mohou přímo v soli hrát.

Pobyt v solné jeskyni trvá většinou 45 minut. Počítejte ale s tím, že zázraky se nedějí hned. Ideálních je alespoň deset návštěv.

Životní styl - další články

Doporučujeme