Frekvence 1 radí: Jak neutíkat v myšlenkách zpět?

4. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Jak se ocitnout teď v přítomném čase? Kolik námahy mě bude stát - naučit se neutíkat v myšlenkách zpět či kupředu? Odpovědi na tyto otázky najdete uvnitř článku, který napsala Petra L. Krajčinovič.

Okamžitý návrat do přítomnosti je nezbytný pro zdravé uvažování a fungování. Jakmile člověk v myšlenkách brouzdá tím, co bylo, vzniká směs dvojího druhu pocitů – stesk, nad tím, že věci nejsou tak jak byli a pocit viny, co všechno mohlo být jinak, kdyby… Což je jeden z nejčernějších emočních komplexů vůbec. Abychom byli vyrovnaní, soustředění, proaktivní a spokojení, je nutné vyvarovat se i strachu z budoucnosti, který je přímým dodavatelem stresu. 

Minulost

Tu byla, je pryč, už se nikdy nevrátí. Kdo není schopen pochopit jedno ze základních pravidel života, se bude utápět v emocích, které vytváří stesk a s ním nemoci těla i duše. Točení myšlenek v časech minulých je sebemrskačství a nepřináší nám do života dobré pocity. Jakkoliv jsou vzpomínky příjemné, vždycky se dostaví opačný efekt – smutek nad tím, že věci už nebudou takové, jaké bývaly nebo by mohly být.

Tyto emoce jsou ve spojení s neřízenou životosprávou živnou půdou pro diabetes a houbovitá onemocnění. Strach a starosti brzdí akci, jak chcete dnes uspět, když vaše myšlenky jsou včerejší? S tím souvisí i zadržování starých křivd a těžko stravitelných emocí, mezi které patří pocity viny, byť jsou často bezdůvodné. Člověk, aby se naučil žít v přítomnosti, má dát emocím volný průchod, nezadržovat je, nechat je volně odplout.

Budoucnost

Tu ještě není. Tak proč se strachujeme? Bojíme se vlastních selhání a proher, proč? Ještě tu nejsou. Vytváříme si dopředu dramatické scénáře, myšlenky pod naším vlastním tlakem víří, cloumá s námi stres. Stres patří mezi civilizační onemocnění 21. století, pramení zejména z toho, že společnost je tlačená směrem k výkonům a stále vyšším metám.

 

Jsme v honbě za neustálým růstem a expanzí. Kam? Stále napětí nám odčerpává mnoho životní energie, kterou nelze obnovovat do nekonečna. Nebezpečný typ stresu je anticipační, ten který si vytváříme právě ze strachů z budoucnosti. Destruktivní typ stresu může přerůst v deprese, trvalé stavy úzkosti a zhoubná onemocnění. Kde jste teď?

Přítomnost

Je tady a teď. Být zdravý a vyrovnaný znamená žít vědomě v přítomnosti. Člověk přestane konstruovat, začne prožívat i zdánlivě banální okamžiky. Místo pláče nad rozlitým mlékem či hledání odpovědí na otázky, které dosud nebyly vyřčené. Za vše mluví krásný příběh o dvou mniších:

Dva mniši, jeden starý a jeden mladý se po blátivé cestě v pralese vraceli do svého kláštera v Japonsku. Narazili na ženu, která stála bezmocně na rozbahněném břehu prudce tekoucí řeky.

Když starý mnich viděl, že sama nedokáže řeku přejít, zvedl ji svýma silnýma rukama, aby ji přenesl. Usmála se na něj a držela se ho kolem krku, dokud ji na druhém břehu opatrně nepostavil na nohy. Poděkovala mu, uklonila se a mniši beze slova pokračovali v cestě…

Když se blížili k branám kláštera, mladý mnich se už nedokázal ovládnout a řekl: „Jak si mohl nést krásnou ženu v náručí? Mnich přece takové věci nedělá.

Starý muž pohlédl na svého druha a odpověděl: „Já jsem ji tam nechal stát. Ale ty ji ještě pořád neseš.“

 

Jak na věc:

  1. Soustřeďte se na to, kde jste, kým jste.
  2. Nedovolte svým myšlenkám, aby vás odváděli od přítomné chvíle.
  3. Mozek je velmi konkrétní, nedokážeme v jednu chvíli myslet na dvě věci najednou. Myslete tedy na to, co právě teď děláte, zapadá to vašeho snu o vás?

 

MgA. Petra L.KrajčinovičPetra L. Krajčinovič  – terapeut mentální aktivity, akreditovaný profesionální kouč MŠMT a ICF (mezinárodní federace koučů), mentorka, autorka úspěšných motivačních článků a grow up blogů.

www.cista-duse.cz

 

 Pomáhá lidem

  1. nalézt jejich potenciál, zvýšit sebedůvěru a sebevědomí, uvědomění a zodpovědnost
  2. nastartovat motivační mechanismy
  3. klienti pod jejím vedením dosahují svého maxima, např. zakládání podnikání, vlastní značky, významných osobních i pracovních úspěchů, finanční prosperity a stability
  4. prostřednictvím mocných terepaeutických a koučovacích technik nalézají klienti velmi rychle vnitřní zdroje a potenciál a dosahují spokojenosti, radosti, výtečné mentální a fyzické kondice.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme