Hypersexualita je problém a měla by se léčit, tvrdí vědci

7. ledna 2018·Životní styl·Redakce

Třicetiletá Jessie pracuje na plný úvazek a vede "šťastné manželství". V tajnosti ale rozesílá vzkazy, ve kterých hledá vhodného partnera na nezávazný a opakovaný sex. Třikrát denně masturbuje a není schopna přestat s představami o náhodných a žhavých setkáních.

Tato absolventka vysoké školy tvrdí, že je od svých 14 let závislá na sexu. Kvůli nezávaznému sexuálnímu kontaktu dokonce manžela nakazila chorobou přenášenou pohlavním stykem.  

„Pouštím se do vysoce rizikového sexuálního chování, které mám problém udržet pod kontrolou,“ uvedla pro server News.com.au. Její apetit neustává, a to vážně ovlivňuje její vnitřní pohodu a vztahy.  „V důsledku toho se velmi často stydím, ale nemůžu své činy ovládnout,“ dodala. 

Této mladé ženě lékaři diagnostikovali úzkost a musí brát antidepresiva. “Skutečně nemám tušení, co bych s tím měla nebo mohla dělat,” řekla Jessie. Vědci se ale nedokážou shodnout, zda-li jde opravdu o sexuální závislost. Pokud by tomu tak bylo, nikdo neví, jak by se tato porucha měla léčit.  

Závislostí na sexu se ohání nejedna celebrita. Dokonce i ty, které byly usvědčeny ze sexuálního obtěžování. Není tak divu, se kolem celé záležitosti panuje značná skepse.  

Studovat tuto poruchu by ale nebylo úplně lehké. Lékaři totiž nejsou schopni monitorovat vzrušení mozku během všedního dne. Podle Michaela Waltona, vědce z Novoanglické univerzity v australském Novém Jižním Valesu, může opravdu existovat malá skupina lidí závislých na sexu  

Walton ve spolupráci se Střediskem pro závislosti a duševní zdraví z Torronta odhalil, že reálnou hypersexální poruchou může trpět až šest procent populace. Podle nich je podstata závislosti na sexu v tom, zda-li jejich nutkání způsobuje úzkost.  

Hypersexualita byla označena jako jeden ze symptomů hraniční poruchy osobnosti, neurologických nemocí jako je Parkinsonova choroba, bipolárních poruch nebo také při užívání drog a alkoholu. V některých případech může dokonce jít o vedlejší účinky některých léků na předpis.  

Zhruba 80 procent lidí, kteří o sobě tvrdí, že jsou závislí na sexu jsou muži. Ti další trpí nízkým sebevědomím nebo uvádějí, jak byli zneužíváni v dětství.  

Podle Waltona je značně obtížné shodnout se na konkrétní diagnostice tohoto problému. Spolu s dalšími kolegy se tvrdí, že je na čase, aby se hypersexualita objektivně označila jako “psychosexuální behaviorální problém”.  

Životní styl - další články

Doporučujeme