Jak poznat, že jste uvízli v toxickém vztahu? Zaměřte se na tyto varovné signály

27. dubna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Nejčastější důvody, které v manželství vedou k rozvodu.

Když se díváme na páry kolem sebe, velmi snadno si povšimneme, když se zdá, že není všechno v pořádku. U našich vlastních vztahů ale můžeme mít pěkně dlouho klapky na očích. Problémy omlouváme, racionalizujeme si je a vzpomínáme na časy, kdy to ještě bylo krásné. Jak poznat, že jsme uvízli v toxickém vztahu? Expertka sepsala nejčastější varovné příznaky. 

Každý vztah má své vrcholy a propady. Někdy ovšem, jak se říká, pro samé stromy nevidíme les. A tak si celá řada z nás občas v životě uvědomí, že je ve vztahu, ze kterého měla již dávno odejít.

Nízké sebevědomí, špatné vzorce z dětství nebo nepříjemné zkušenosti mohou náš názor na to, co je vlastně normální, nepěkně ovlivnit. Můžeme pak omlouvat i takové chování, které bychom rozhodně omlouvat neměli a myslet si, že je to běžné.

Toxické projevy se navíc do vztahu mohou plížit postupně a dlouho tak zůstat nepovšimnuty. Pokud vám ale hlásek někde uvnitř napovídá, že už nějaký čas nejste vedle své polovičky šťastní, je možná na čase se nad tím zamyslet. Jak poznat, kdy je náš vztah opravdu toxický a pro další omluvy už není místo?

Tohle jsou obvyklé příznaky, které by vám měly posloužit jako výrazně varovné signály:

  • Nejste šťastní
  • Nedokážete spolu diskutovat, aniž byste se pohádali
  • Vyhýbáte se sdílení svých pocitů
  • Všechno ve vašem vztahu je soutěž
  • Připadá vám, že nemůžete říct ne
  • Chybí vám nezávislost – váš partner potřebuje neustále vědět, kde jste
  • Musíte neustále našlapovat kolem partnera po špičkách
  • Za dobu vztahu se propadla vaše sebeúcta
  • Připadá vám, že vám váš partner nenaslouchá a nerozumí vám
  • Už je vám to jedno, přestali jste se snažit

“Toxický vztah je takový, který negativně ovlivňuje psychické zdraví a pohodu člověka,” uvádí Dr. Kelly Campbell, profesorka psychologie na Kalifornské státní univerzitě v San Bernardinu.

“Kvůli tomu, že věnujeme tolik času a energie našemu partnerovi, vztah se nakonec podepíše na naší psychické pohodě. Když jde všechno dobře, je nám obvykle dobře. Ale když to dobře nejde, naše zdraví a štěstí jsou velmi negativně ovlivněny,” popisuje, v čem je často problém.

A jak z toxického vztahu odejít? 

“Když si někdo uvědomí, že je v toxickém vztahu, měl by vyhledat pomoc potřebnou k tomu, aby se situace změnila, nebo odejít,” tvrdí profesorka. Ta doporučuje, aby se člověk obrátil na dobrého terapeuta a celým procesem prošel s jeho pomocí.

Někdy je ale potřeba i pomoc policie. Pokud se situace vyhrotí, rozhodně se nerozpakujte obrátit i na muže a ženy zákona.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme