Jak uchovávat jablka a hrušky, aby dlouho vydržely? Skladování má svá pravidla

11. listopadu 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Jabloně a hrušně najdeme na spoustě českých zahrádek. V tradiční české kuchyni není nouze o báječné recepty a pokud je dobře uložíme, můžeme se z vlastních jablek a hrušek radovat ještě po Vánocích. K tomu, aby bylo vaše ovoce dlouho dobré, vám pomohou tyto tipy.

1. Správné prostory

Klíčové jsou správné prostory. To jsou takové, které jsou tmavé, dobře odvětrané, chladné a vlhké. Vlhkost je důležitá kvůli tomu, aby ovoce neztrácelo vodu a neosychalo. Ideální stav je asi 80 – 90 %.

Pokud máte ve sklepě sucho, položte na zem nádobu s vodou, nebo podlahu místy pravidelně polévejte. Ideální teplota je asi 1 – 4 °C. Té můžete při chladnějším počasí docílit třeba větráním brzy ráno nebo přes noc.

2. Pozor na plísně

Prostory, do kterých ovoce ukládáte, by měly být dopředu umyté. Pokud se budou hemžit mikroby a zárodky plísní, hrozí riziko, že ovoce bude napadeno a brzy uhnije.

3. Dobře je protřiďte

Je důležité dbát na to, aby vám neunikl nějaký nahnilý nebo otlučený kus, který pak nakazí i ostatní ve své blízkosti. Dávejte si pozor už při sklízení ovoce. Moc s ním neházejte a snažte se ho příliš neotlouci. Zdravé kusy vydrží pochopitelně nejdéle.

4. Nemíchejte odrůdy

Každý druh jablek nebo hrušek má trochu jinou dobu skladovatelnosti. Pokud je do přepravek namícháte, hrozí, že ty kousky, které vydrží kratší dobu, vám zbytečně nakazí i ovoce, které by vám bylo vydrželo mnohem déle

5. Nevrstvěte

Ideální je rozložit ovoce jen do jedné vrstvy. Jednak budete mít větší přehled, jestli některý kousek nehnije, a jednak nebude na jablka a hrušky vyvíjen tlak shora, který by je mohl zbytečně pomačkat. Ovoce bude také mnohem lépe dýchat.

Životní styl - další články

Doporučujeme