Kokosový olej přichází o nálepku zdravé potraviny. Pro vaše tělo je horší než hovězí tuk

21. října 2019·Životní styl·Redakce

Shutterstock

Po několik let byl kokosový olej označován za jeden ze zázraků zdravých potravin. Suchá kůže? Kokosový olej! Suché vlasy? Kokosový olej! Nadváha? Kokosový olej! Stal se jasnou volbou všech zdravých jídel, o kterých mluvili všichni bloggeři a kritici na internetu. Teď se jejich názor ale změní.

Podle serveru Telegraph kardiologové z USA nyní uvedli, že kokosový olej je stejně nezdravý jako vyškvařený hovězí tuk. Veřejnost se poslední dobou přikládá k názoru, že tuky pro vaše tělo nejsou špatné, ale je důležité si vybrat ten správný zdroj.  

Avokádo nebo třeba oříšky. V nich se ukrývají ty zdravé tuky. Kokosový olej je plný nasycených tuků, takže není o nic lepší než například máslo. Kardiologové se shodují, že kokosový olej zvyšuje hladinu “špatného” cholesterolu, i když je obchodníky označován jako zdravá potravina.  

Nasycené tuky pro vás zas tak špatné nejsou, ale jakmile je celá dieta postavená jen na kokosovém oleji, je něco špatně. Cholesterol může zacpat tepny, a tak riskujete možný infarkt nebo mrtvici.  

Kokosový olej má v sobě 82 procent nasycených tuků, což je více než máslo (63 procent), hovězí tuk (50 procent) a vepřové sádlo (39 procent). Lékaři také dodávají, že neexistují jasné důkazy o tom, že má kokosový olej nějaké zdravotní výhody.  

Takže pokud jste si také mysleli, že je kokosový olej zázrak, je na čase změnit zdroj příjmu tuku. Američtí kardiologové pro server Telegraph doporučili, abyste se především zaměřili na ryby, maso s nízkým obsahem tuku a oříšky.  

Životní styl - další články

Doporučujeme