Lékaři si mysleli, že žena (26) trpí alkoholismem: Ve skutečnosti za její potíže mohly energy drinky

29. dubna 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Pokud člověk konzumuje příliš alkoholu, jeho játra to pěkně odskáčou. To je známý fakt. Když proto přišla Angličanka Mary Allwood (26) k lékaři s játry o dvojnásobné velikosti oproti standardnímu stavu, první myšlenky zdravotníků směřovaly právě k alkoholismu. Ve skutečnosti za její potíže však mohlo něco zcela jiného!

Mary Allwood z Devonu v Anglii trápily zdravotní potíže, a tak navštívila svého lékaře. Ten při vyšetření zjistil, že její játra jsou těžce poškozena a mají dvojnásobnou velikost oproti tomu, jakou by správně měla mít. Lékaři proto okamžitě pojali podezření, že je Mary závislá alkoholička.

Skutečnost však byla odlišná. Mary sice byla závislá na určitém typu nápojů, jednalo se však o běžně dostupné energy drinky! Mladá žena podle svých slov běžně vypila 20 plechovek RedBullu denně. To je zhruba stejné množství kofeinu jako 17 šálků kávy a k tomu stejně cukru jako 17 čokoládových tyčinek.

“Nejdřív mi to dodávalo energii, ale časem už ne – pak už jsem to prostě potřebovala… Potřebovala jsem tu chuť a šumění bublinek. Byl to můj heroin. Cítila jsem se hrozně, když jsem se nenapila,” popsala Allwood britskému listu The Daily Mail.

Mladá žena si naštěstí uvědomila, že má vážný problém a začala energetické nápoje postupně nahrazovat čirou vodou. Dostavily se však abstinenční příznaky a Mary zápasila s výraznou náladovostí. Angličanka přiznává, že stále nemá vyhráno. Pořád v sobě cítí touhu po energetických nápojích a občas si je dokonce koupí, i když se nenapije.
Žena se kvůli svým potížím rozhodla varovat ostatní. Podle ní mohou energy drinky napáchat na lidském zdraví stejně škod jako třeba alkohol nebo kouření tabáku. Na rozdíl od těchto dvou látek však není prodej energetických nápojů nijak omezen a běžně je proto pijí i malé děti. A to je podle Allwood obrovská chyba.

Životní styl - další články

Doporučujeme