Lidé, kteří se osobně znali s vrahem, popsali svou zkušenost: Tyhle varovné signály jim unikly

16. června 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Ať už vás zajímá cokoli, můžete si být jistí, že někde na internetu naleznete odpověď. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil jeden diskutér, který požádal známé vrahů, aby mu popsali svou zkušenost. Zajímalo ho, jaké varovné signály jim před zločinem unikly. A dočkal se řady odpovědí. 

Každý rok zemře podle statistik databáze Our World in Data až 400 tisíc lidí rukou jiného člověka. Lidé, kteří mají na svědomí smrt jiných, přitom mnohdy žijí úplně normálně mezi námi. Česká společnost se o tom přesvědčila například v roce 2019, když se Miroslav Černý proslavil vyčištěním graffiti z Karlova mostu a později přiznal, že je dvojnásobným vrahem. Koneckonců, mezi oblíbené celebrity u nás patří například Jiří Kajínek (60).

Vrazi jsou ale v mnohých ohledech lidé jako všichni ostatní a než se dostanu za mříže, žijí nepozorovaně mezi námi. Ostatní lidé s nimi chodí do školy, do práce, společně se věnují koníčkům, znají se z okolí svého bydliště nebo je třeba pojí příbuzenský vztah. Zkrátka a dobře, za každým vrahem stojí řada lidí, kteří ho dobře znají.

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Zvláštní otázka

Právě na ně směřoval svou otázku uživvatel u/White-cherries na diskusním fóru Reddit. “Vy, kteří jste znali vrahy, než někoho zabili, jaké varovné signály vám tehdy unikaly?” zněl originální dotaz. A řada lidí skutečně odpověděla.

  1. “Když byla moje máma na střední škole, zamiloval se do ní jeden kluk, a byl hrozně naštvaný, když ho odmítla. Byla servírka, přišel k ní do restaurace a nechal jí půl pence jako dýško. Doopravdy rozpůlil minci, jen aby to mohl udělat. Později zavraždil svou přítelkyni,” napsal například člověk pod přezdívkou —u/jolluxxwiff.
  2. “Kluk, se kterým jsem chodil na střední, stalkoval svou bývalou holku. Prorazil autem skleněné dveře v jejím domě a zastřelil ji, pak zabil i sebe. Evidentně sledoval i některé svoje další bývalé, dobře to ale skrýval. Vím, že měl nějaké problémy s drogami, ale přestal pít a začal chodit do kostela. Ukázalo se, že i to byla kravina – chodil tam jen proto, že tam chodila jeho bývalá a on ji chtěl sledovat,” napsal —u/TheProle.
  3. “Nebyly tam žádné náznaky. Byl to kamarád mého mladšího bratra. Zdál se jako zhulenec bez ambicí, ale nic nenasvědčovalo tomu, čeho je schopný. On a jeden jeho kamarád se vloupali ke staršímu páru, podřízli jim hrdla a zapálili jejich dům, aby to zakryli. Všechno jen aby mohli ukrást jejich sejf, protože si mysleli, že je tam hodně hotovosti,” svěřil se —u/Zombie_Jesus_83.
  4. “Holka, se kterou jsem chodila na střední, je teď ve vězení za vraždu. Zabila nějakého chlapa kvůli drogám. Největší varovný signál, který mě napadá, je to, že jednou na moji kamarádku vytáhla nůž, když vstoupila na záchody, kde zrovna ta vražedkyně plánovali zbít jinou holku,” popsala —u/ambrosiadeux.
  5. “Na druhém stupni jsem měl suplujícího učitele, který zabil svou manželku i sebe, když jí diagnostikovali rakovinu. Zpětně mi připadá, že vždycky vypadal hrozně v depresi, ale jinak byl moc milý,” vzpomíná —u/TrogledyWretched.
  6. “Manžel mé sestřenice.  Když se brali, vypadal jako slušný chlap. Připadalo mi divné, že s nimi její dítě nežije, ale byla jsem mladá a nepřikládala jsem tomu váhu. O více než deset let později jsem zjistila, že ji týral a chtěla se s ním rozvést. Zastřelil ji před její prací, bylo to ve zprávách. Naštěstí ho krátce potom chytili,” napsala —u/KosherWitch. 
  7. “Měla jsem známého, který zastřelil dalšího člověka, kterého jsem znala. Rád si z lidí dělal legraci tak, že na ně namířil zbraň a sledoval jejich reakce. Šlo ale spíš o pocit moci, než o cokoli jiného, a myslím, že si to hodně užíval,” svěřila se —u/ShakyFtSlasher.
  8. “Zeptal se mě, jestli s ním někdy nechci ven. Ihned nato ujel 8 mil (necelých 13 km, pozn. red.) na kole přímo k mému domu ve čtyři ráno. Byli jsme v sedmé třídě. O několik let později uškrtil holku v Central Parku,” popsala —u/kcyo28.
  9. “Můj kamarád z dětství zabil své rodiče. Naši tátové byli nejlepší kamarádi. Varovné signály? Pití v extrémně nízkém věku, kolem devíti. Pornografie to samé. Nikdy neměl cit pro dobré a špatné. Byl krutý ke zvířatům a sexuálně napadal ostatní děti v sousedství. Zní to jako profil budoucího vraha. Drogy to dokonaly a nakonec je oba zabil kvůli oxykodonu,” napsal —u/andrewfnluck.
  10. “Mou sestru zavraždil její snoubenec. Varovné signály? Vlastně žádné, kromě toho, že ho najednou zajímalo všechno, co mojí sestru. Na 1 000 000 % přijal její osobnost. Nebyl sám sebou, byl hrozně citově vázaný, přehnaně oddaný a žádostivý. Nakonec se několik týdnů před vraždou začal zajímat o zbraně a ona ne. Zkusila ho opustit, tak zabil ji i sebe,” píše —u/backaritagain.

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Životní styl - další články

Doporučujeme