Lockdown měl vliv na sexuální napětí. Na mě nefunguje, když vidím partnerku celý den v teplákách, říká sexuolog Ondřej Trojan

3. dubna 2022·Životní styl·Dominika Číčelová

Ondřej Trojan, Helena Šulcová (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl psychiatr a sexuolog Ondřej Trojan. S Helenou Šulcovou se bavili o dopadu války na psychiku lidí a jak se lockdown projevil v partnerských vztazích, a také, co je důležité pro udržení dlouhodobého a fungujícího vztahu.

Lockdown se nejvíce podepsal na dětech

Válka na Ukrajině je stále tématem číslo jedna. Psychiatr a sexuolog Ondřej Trojan promluvil o tom, jak celá situace působí konkrétně na něj. “Působí to na mě asi úplně stejně jako na všechny, kdo o tom přemýšlí. Mám obavy, strach a rád bych, aby konflikt už skončil,” svěřil se psychiatr a dodal, zda se to nějak odráží na počtu jeho pacientů. “Tím, že je to celkem čerstvé, tak se to zatím přmo neprojevuje. Lidé mají tendenci pomáhat, což je úžasné. Aby se nám z toho začala psychika bortit, musela by válka trvat dlouho, k čemuž snad nedojde. Podepsala se na nás ale předchozí záležitost. Pandemie byla daleko víc znát v tomto ohledu. Na mně se naštěstí nepodepsala nijak, ale na lidech okolo a především na dětech. Ty to odnesly nejvíc. Sociální experiment, který minulá vláda udělala, tedy že nechala děti tak dlouho doma a mimo školu, z toho se budou mnozí dlouho vzpamatovávat,říká Ondřej Trojan.

Jaro má na sexuální aktivitu vliv

Jako odborník na lidské vztahy říká, že ze začátku si pár lidí lockdown možná užívalo, ale pokud jsou partneři tak dlouho společně na home office, v teplákách a nemají si co sdělovat z běžného života, je to velice náročné“Často jsem lidem radil, aby si udělali hezký večer, pustili si hudbu a pěkně se k tomu oblékli. Jako kdyby šli na koncert, ať už rockový, rapový nebo klasický. Jde taky o nějaké sexuální napětí. Na mě třeba nefunguje, když vidím partnerku doma v teplákách. Lockdowny se na partnerských vztazích podepsaly spíše negativně než pozitivně,” vysvětluje psychiatr a sexuolog Trojan.

Říká se, že s jarem přichází libido. Má tedy příchod jara skutečně vliv na naše sexuální aktivity? “Určitě ano. Ještě před měsícem chodili protějšky zabalené ve velkých bundách a kabátech a teď už to bývá mnohem příjemnější podívaná s příchodem teplejšího počasí,” nechává se slyšet sexuolog.

Co oči nevidí, srdce nebolí

Aby dlouhodobý vztah fungoval, je podle našeho hosta nezbytné, aby fungoval sexDůležitá je ale taky tolerance, umění sdílet společné zájmy. Co by je pak spojovalo, kdyby veškerý svůj volný čas trávili něčím jiným. Je potřeba se také věnovat sexu a pracovat na něm. Jinak může dojít k tomu, že sex začne odumírat. Ačkoliv se na rozvodovosti nevěra podílí velkým procentem, už Plzák říkal, že co oko nevidí, srdce nebolí,” říká Ondřej Trojan.

Do roku 1960 byla homosexualita brána jako deviace

S čím nejčastěji chodí páry do partnerské poradny? “Jelikož jsem především oborníkem na sexuální porblémy, jde velice často o nesoulad sexuálních potřeb. Když má jeden z partnerů podstatně vyšší požadavky než druhý. Nebo jde o sexuální disfunkci, ať už se jedná o poruchy erekce u mužů a neschopnost dosažení orgasmu u žen. Tohle jsou problémy, se kterými se na nás hodně lidí obrací. Také se často jedná o poruchy v sexuální identytě, to je problematika trans lidí. A na mě se taky obrací spoustu lidí se sexuálními deviacemi. Základní parafílie/deviace jsou po celou dobu mojí praxe více méně stejné, snižuje se ale jejich množství. Když jsem já byl na škole, tak jsme se ještě učili, že BDMS je deviace. Dnes už se to tak ale celosvětově nebere, pokud s tím souhlasí všichni zúčastnění. Do roku 1960 byla homosexualita brána jako deviace, naštěstí už není,” vysvětluje host Press klubu Frekvence 1 psychiatr a sexuolog Ondřej Trojan.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme