Marek Dvořák: Záchranka u vás nikdy nebude za dvě minuty. Čas, kdy před vámi někdo umírá, utíká hrozně pomalu

28. července 2023·Životní styl·Barbora Turková

Marek Dvořák. (Foto: Frekvence 1)

Dovedete si představit, že máte v rukou cizí život? Není ostuda říct, že ne, ale ostuda je s tím nic nedělat. Hostem podcastu Trefa do Černé(ho) moderátorky Lucie Černé je lékař a záchranář Marek Dvořák, kterého na instagramu sleduje více než 260 tisíc lidí.

Marek Dvořák zasvětil svůj život pomoci lidem coby lékař. Zároveň se na instagramu snaží edukovat své sledující; dává jim příklady z praxe, co mají v jednotlivých situací dělat a boří mýty. Novináři ho označují za hvězdu sociálních sítí, on samotný z takového mediálního zájmu ale moc nadšený není. Jeho kolegové snáší jeho popularitu dobře.  „Snažím se tomu oboru pomáhat a ne mu škodit. Jsou ale lidé, co to nedávají a nechápou, ale většinou jsou to lidé, kteří to mají z doslechu a neviděli to sami.” Před dvěma lety ho ale ještě prakticky neznal. Vše se změnilo, když vyjel se záchrankou k synovi Nikol Leitgeb, který měl zástavu dechu. „Vnímám to pořád stejně, jako když jsem tam měl 900 sledujících, jinak by to dělat nešlo, protože bych se začal stydět. Dělám to pořád stejně, ale nějaké věci vás ovlivňují. Mým cílem bylo dělat instagram dělat pozitivně a nefňukat a negativní věci dělat tak, aby si z nich někdo něco vzal,” říká lékař s tím, že čte všechny komentáře i zprávy.

Z výjezdu k Nikol vzniklo přátelství a následně i dokument o první pomoci. „Lidé chtěli něco uceleného, což na instagramu moc nejde. Medicínsky je tam všechno, co tam má být a je tam opravdu to, jak zachránit lidský život,” říká Dvořák s tím, že paradoxně situací, kdy člověk musí zasáhnout, aby dotyčný přežil, je málo. „Jsou čtyři, které opravdu nepočkají. Ostatní ano, než přijede záchranka.” Jako jeden z největší mýtů dává vytažení jazyka. „Říkám, že máte 10 vteřin na to se rozmyslet, než se vrhnete někomu zachraňovat život. Protože zachráníte nejdůležitější život, a to je ten váš.” Dvořák jezdí se záchrankou, léta vrtulníkem a pracuje na urgentním příjmu. Sám říká, že k životu potřebuje akci, vidět výsledek hned a být třeba ortopedem by ho asi nebavilo. „Pracoval jsem na interně a nebylo to úplně to, co by mě naplňovala,” přiznává.

Záchranka není taxík

Podle Dvořáka mají lidé volat záchranku kdykoliv mají zdravotní problém. „Sedí tam operátor, který vám řekne, jestli je to na výjezd záchranky nebo ne. Hodně lidí to překvapí, ale záchranka není taxík, vy si neobjednáváte záchranku, vy voláte o pomoc a on zhodnotí, zda to je nebo není na výjezd,” vysvětluje lékař s tím, že díky nastavenému systému si stojí česká záchranka ve světě velmi dobře. „Dojezd sanitky je maximálně 20 minut, česká záchranka si v těch kritických situacích drží čas okolo 8-9 minut celorepublikově. Nikdy to nemůže být za dvě minuty, jak si lidé myslí. Ten čas, kdy někoho resuscitujete nebo před vámi někdo umírá, utíká hrozně pomalu.” Nejčastějším výjezdem je tzv. NNCS – nejí, nepije, cítí se slabá. „Starý člověk, který má řadu nemocí a jedna se mu zhorší a jemu je špatně. To ale, zhruba z 80% obslouží záchranáři s autem a většinou tam nejde tam o život. 20% je tam doktor, který jede v tom malém autě. Na vrtulníků tvoří až 80% závažné úrazy, jako je třeba autonehoda nebo když někdo odněkud spadne. Zbytek je pro závažné interní stavy, jako je zástava oběhu, kritická dušnost, děti atd.

Dvořák otevřeně říká, že i lékaři jsou jen lidé a i oni si potřebují v některých situacích ulevit. „Neděláme si srandu z pacientů, ale spíše ze situacích. Zdravotnický humor je dost specifický a nezdravotníci ho dost často nechápou.” Na instagramu sdílí nejen pracovní, ale i osobní věci. Jeho dcera Laura je nemocná. „Jako rodič-lékař se na té druhé straně cítím docela nepříjemně, ale vždy jsem za to poděkoval a beru si to do svého pracovního života. Myslím vystupování doktorů, to jak se chovají k tomu rodiči, ale nikdy neříkám, že jsem doktor. Často jsou to poměrně nepříjemné situace, a jestli máme v Česku v medicíně, co zlepšovat, tak je to přístup a chování k pacientům,” říká upřímně lékař Marek Dvořák. Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Životní styl - další články

Doporučujeme