Období svátků je plné jídla: Jak se vyhnout plýtvání?

30. prosince 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Během vánočních svátků a silvestrovských oslav chceme svým blízkým dopřát všechno, co můžeme. České domácnosti jsou v těchto dnech plné jídla a ledničky praskají ve švech. Není ovšem výjimkou, že rodina nespořádá všechno, co je zrovna k dispozici, a jídlo pak zbytečně skončí v koši. Jak se co nejlépe vyhnout zbytečnému plýtvání?

Důležité je plánování. I když všechno v obchodech vypadá tak lahodně a vy se nechcete nechat zahanbit, pamatujte na to, jaká byla vaše spotřeba minulý rok a od toho se pokuste odpíchnout. Pokud chcete blízkým či sobě dopřát množství různých chutí, můžete místo větších balení pořídit jen malá na ochutnávku.

Nenechte se zlákat nabídkou supermarketů a e-shopů a napište si nákupní seznam. Dopředu si promyslete, co budete vařit či připravovat a podle toho postupujte. Když pak v nabídce obchodů či na internetu narazíte na báječné jednohubky nebo originální chuťovky, držte se svého původního seznamu. Jídlo, které již na něm je, bude zřejmě stačit úplně bohatě. Pokud si všimnete položky, kterou nemůžete z nákupu vynechat, vyhoďte místo ní ze seznamu něco jiného.

Abyste se vyhnuli zbytečnému vyhazování jídla, dávejte pozor, abyste ho měli dobře uskladněné. Čím větší pozor si na to dáte, tím déle vám potraviny vydrží a tím vyšší bude šance, že ho rodina sní.

I když jsou svátky obdobím, kdy si chceme užít něco noblesního, nebojte se do hry zapojit i zbytky z minulých dní. Zapojte fantazii a zkuste z nich vytvořit další báječné jídlo. Nakonec možná vymyslíte nový recept či kombinaci, ke které se příští rok budete vracet!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme