Vědci testovali, jak lidé tloustnou po pečivu a bílé mouce. Výsledky překvapily

23. února 2017·Životní styl·Redakce

Vždycky, když si chcete dát křupavý rohlík s máslem a bez řečí si tu dobrotu vychutnat, hned vás dostihnou hesla typu "bílé pečivo je nezdravé, kalorická bomba, zdravotní riziko"? Právě vás nový výzkum potěší!

Nová studie uvádí, že po bílém pečivu ve skutečnosti nepřiberete. Kdo je zastáncem zdravého jídelníčku, ten ho ze svého seznamu jídel jistě vyloučí, protože je přesvědčený, že vypečené rohlíčky znamenají kila navíc. Nejen takového zastánce zdravého životního stylu jistě překvapí studie, která toto nepotvrzuje. Bílé mouky se vzdát nemusíme! Nepřibereme po něm, tvrdí vědci.

To, jestli po pečivu přibereme, totiž závisí na žaludečních bakteriích – přesněji na tom, jak právě ony zareagují na konzumaci potravin. Vědci z Izraele nabídli 40 respondentům různé druhy pečiva – bílého i tmavého. Hladina cukru stoupla jak těm, kteří si vybrali bílé, tak těm, kteří zvolili “zdravé”pečivo. Ale ke zvýšení tělesné hmotnosti ani po čase konzumace nedošlo.

Za nárůstem hmotnosti tedy nemůže bílá mouka, stojí za tím střevní mikrobiom – vědci tedy na základě zjištěných bakterií u respondentů ustálili hladinu cukru pomocí konkrétně laděné diety toho určitého člověka, uvádí web dailymail.co.uk.  Zmíněný mikrobiom ovlivňuje nejen naši hmotnost, ale také má vliv na náladu, chuť k jídlu a tendenci k obezitě.

Podle aktuálních vědeckých studií tak byly obavy z bílé mouky z hlediska ručičky na váze zcela zbytečné.

Životní styl - další články

Doporučujeme