Pavel Šťastný: Václav Havel byl spisovatel a umělec. Svoje nadšení a kreativu převedl do politiky

21. listopadu 2022·Životní styl·Barbora Turková·Helena Šulcová

Pavel Šťastný a Helena Šulcová. (Foto: Frekvence 1)

Ve čtvrtek si Česko připomínalo 33 let od Sametové revoluce. S ní je spjatý i grafik Pavel Šťastný, který stojí z logem Občanského fóra (OF). Jak vznikalo logo a jaký byl podle něj Václav Havel? V podcastu Mezi čtyřma očima o tom mluvil s Helenou Šulcovou, který můžete slyšet na Youradio Talk.

Před 33 lety 17. listopadu 1989 byl Pavel Šťastný na demonstraci na Albertově. „Došli jsme nahoru na Vyšehrad a pak jsme se vrátili zpět na Albertov, kde začalo první zatýkání, já jsem šel domů. Na Národní třídu jsem už nedošel,” vzpomíná Šťastný, který v té době byl studentem prvního ročníku vysoké školy umělecko-průmyslové. V tu dobu chodil na demonstrace a všichni studenti spali ve škole. „Dělali jsme velké transparenty, tiskly plakáty a další věci. Jednoho dne tam někdo přišel z OF, že je vyhlášená soutěž na logo OF a že si pro to ve čtyři hodiny přijde. Byli jsme u profesora, který miloval dokonalost a přesnost. Zhruba v půl čtvrté jsme si ale uvědomili, že nic dokonalého už z našeho pohledu nevytvoříme. Zhruba ve tři čtvrtě na čtyři jsem vytvořil logo, už jsme si z toho všichni dělali srandu,” říká se smíchem grafik. Sám ale dodává, že nikdo ze studentů neměl pocit, že by mohl soutěž vyhrát. „Tvořili jsme a říkali si, že uvidíme, co z toho bude.” Původně vzniklo logo OF s nápisem, což už si podle něj nikdo nepamatuje.

O tom, že vyhrál, se dozvěděl ve dvě hodiny v noci. „Vzbudili mě, že jsem to vyhrál a mám jít do Mánesa. Byli tam vlastně skoro všichni, protože přípravy probíhali ve dne v noci. Přidělili mi vztyčného důstojníka, který se mnou další rok řešil všechny věci. Dělal jsem pak různé materiály, plakáty, cedule, novoročenky,” říká Šťastný. Sám ale přiznává, že si moc neuvědomoval, co se děje. „Věděl jsem, že je to úspěch, byl jsem nadšený. Byli jsme takoví dělníci revoluce, nestál jsem na žádném piedestalu.”

Moje nadšení k Miloši Zemanovi je nulové

S Václavem Havlem se potkal několikrát; v Mánesu, ve Špalíčku i na Hradě. „Neprožívali jsme žádný pocit slávy, byli jsme rádi, že nastala změna a pomáhali jsme tomu, jak jsme mohli.” O tom, jaký byl Havel, často mluví i v zahraničí. „Byl to spisovatel a umělec. Najednou se z něj stal politik. Svoje nadšení a kreativu převedl do politiky. Samo o sobě  je to výrazná změna,” popisuje bývalého prezidenta Šťastný.

Grafik přiznává, že se těší na nového prezidenta. „Moje nadšení k Miloši Zemanovi je nulové. On i Václav Klaus byli výrazné porevoluční osobnosti, ale situace jaká je teď, není záviděníhodná,” komentuje grafik, který nikdy neměl politické ambice. Za sebou má nyní projekt, do kterého angažoval 27 osobností z EU a dva hosty z Norska a Ukrajiny a společně přemalovali Lennonovu zeď v Praze. Následně dílo vyfotili za účelem vytisknutí na nafukovací zeď, která se teď může vystavovat v dalších evropských městech. „Projekt jsme vymysleli před rokem, kdy jsme v Paříži přemýšleli nad naším předsednictvím EU. Chtěli jsme udělat něco, co by bylo výrazné a zůstalo by to tady i po předsednictví. Je to nádherné dílo, v Paříži jsme ji představili před Pantheonem a vypadalo to úžasně,” popisuje grafik Pavel Šťastný. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Životní styl - další články

Doporučujeme