Toto jsou pokojové rostliny, které vám doma zaručeně budou dělat dlouho radost

14. dubna 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Co si budem, útulný domov nenávratně tvoří i pokojové rostliny. Ty se nejen snadno udržují, ale také vám každý den dělají radost. Podle serveru Newsweek zmírňují také stres, zlepšují náladu a duševní pohodu.

Podle výzkumu NASA hrstka pokojových rostlin může dokonce odstranit škodlivé toxické chemikálie ze vzduchu tím, že je díky fytoremediaci absorbuje do svých listů, kořenů a půdy. Níže se můžete podívat na ty nejběžnější druhy, které vám v domácnosti vydrží dlouho.

Orchideje

V posledních letech se stále větší popularitě těší orchideje. Lidé si je vybírají zejména díky dlouhotrvajícím květům. Ty připomínají motýly nebo můry. Jsou k dispozici v různých barvách a snadno tak svůj domov oživíte. Na údržbu nejsou vůbec náročné. “Orchideje, které jsou k dostání téměř v každém supermarketu, jsou velice odolné. Květy jim vydrží celé měsíce,” popisuje odborník na pokojové rostliny Tovah Martin.

View this post on Instagram

A post shared by Markéta Burdová (@m_darllet)

Tchýnin jazyk

Jedná se o velmi odolný sukulent se žlutou špičkou, který dorůstá až do výšky dvou metrů. Existuje opravdu malé riziko, že by se vám povedlo tuto rostlinu usmrtit. Daří se jí v suchých podmínkách, proto ji zalévejte méně. “Pěstuje se snadno a odolá i všelijakému hmyzu,” uvedl pro Newsweek výzkumník z NASA Bill Wolverton a dodal, že bez zalití vydrží i týdny. Její koupí tak rozhodně nemůžete šlápnout vedle.

View this post on Instagram

A post shared by Heleniny rostliny🪴 (@heleninyrostliny)

Aloe Vera

Rostlina Aloe Vera se doma velmi snadno udržuje a dokonce si s ní skvěle poradí i úplný začátečník. Tvrdí se, že sukulent pomáhá čistit vzduch od formaldehydu a benzenu. Má také protizánětlivé vlastnosti. Rostlinka má ráda světlo, ale nepřímé a stačí ji zalévat každé dva týdny.

View this post on Instagram

A post shared by Delphine (@aunaturellebydef)

Kaktusy

Velmi populární je v domácnostech i kaktus. Jedná se o jednu z nejodolnějších a nejtolerantnějších rostlin. Odolá i tomu největšímu zanedbání.

View this post on Instagram

A post shared by Casa Taos : Hicham Charaï (@casa_taos)

Fíkovník pryžodárný

Tato rostlina se hodí do každé domácnosti. Je odolná a nenáročná na údržbu. Je specifická svými velkými, tlustými, lesklými zelenými listy. “Designéři a architekti si jej cení pro jeho estetické kvality a snadnost růstu. Preferuje slabé světlo a nízkou teplotu,” popsal pro server Wolverton. Kdyby byl fíkovník na přímém slunci, jeho listy by se velmi rychle spálily.

View this post on Instagram

A post shared by Happyflower.dk (@happyflowerdk)

Tulcovka kolumbijská

Lilie je krásná a praktická. “Tato rostlina je jednou z mála, která vám spolehlivě pokvete v interiéru,” říká Newsweeku Wolverton. Pokud nemáte v místnostech příliš světla, určitě po ní v zahradnictví sáhněte. Také vám dá vždy najevo, když potřebuje zalít, a to tím, že jí trošku poklesnou listy. Pozor, pokud máte doma nějakého mazlíčka, rostlina je totiž jedovatá.

View this post on Instagram

A post shared by Tran Huynh Trong (@tonybb3012)

Životní styl - další články

Doporučujeme