Pokud jede žena na dovolenou s kamarádkou, vrací se šťastnější než z dovolené s partnerem. Potvrzují to i vědci

16. srpna 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Každý se těší, až se svou drahou polovičkou vyrazí na zaslouženou dovolenou. Našetříte korunky, sednete k mapě a katalogu cestovní kanceláře a tady nastává kámen úrazu. Protože každý z vás má úplně jinou představu o tom, co znamená ideální dovolená. Někdo si představuje týden na pláži s drinkem v ruce, někdo se vidí s baťůžkem, mapou a foťákem, jak objevuje architektonické krásy významných evropských měst a někdo už balí pořádné pohorky, pláštěnku a kompas. Nakonec se dohodnete na kompromisu, který se nebude líbit ani jednomu z vás. Není lepší to zkusit jinak?

Je logičtější, že ohledně perfektní dovolené se shodnete spíše se stejným pohlavím než s tím opačným. Nechte proto příště partnera doma a na prázdniny vyrazte s kamarádkou. Pokud bude mít partner řeči, můžete argumentovat tím, že je vědecky dokázáno, že takhle budete šťastnější.

Jak uvádí magazín Southern Living s odvoláním na výzkum z roku 2016, čas strávený s kamarádkami zvyšuje sekreci oxytocinu – hormonu známého také jako hormon lásky. Oxytocin se uvolňuje, když se člověk cítí ve společnosti dobře, a když má pocit sebejistoty. Díky oxytocinu jsme také empatičtější vůči ostatním a šťastnější.

V další analýze z roku 2015, která se zabývala údaji z více než 70 studií, vědci zjistili, že nedostatek sociálního kontaktu nese stejná zdravotní rizika jako kouření 15 cigaret denně. Jak uvedl psycholog William Chopik z Michigan State University: “Mít několik opravdu dobrých přátel může mít obrovský vliv na naše zdraví a duševní pohodu. Investovat čas do přátelství je tedy velmi moudré, protože díky tomu budeme šťastnější. “

Když ale pomineme vědu a vědce, pojďme se nad tím logicky zamyslet.

Pojede-li se s partnerem…

Ne vždy budou oba stoprocentně spokojeni s výběrem dovolené.

Při balení může docházet ke konfliktům a hádkám, protože on zapomněl vyměnit eura, i když mu to ona několikrát připomínala a ona si s sebou zase bere celou garderobu a na sedm dní má připravených hned desatery boty.

Na pláži nebo u bazénu si ona nedokáže nevšimnout, jak on neodtrhává zrak od perfektně vypracovaného pozadí slečny procházející kolem, zatímco ona halí svou celulitidu do velkého šátku a nazývá to plážovou módou. Tento moment se dál posouvá na klasické: “Co ti je?” “NIC!”.

Přece jenom je to pár, který se miluje a vzájemně se o sebe stará. Což vyžaduje mnohem více energie, než když se staráte jen sami o sebe.

Ona si chce v klidu číst knížku, on se nic neděláním nudí.

Ona je už unavená a vidí se v posteli v klimatizovaném hotelovém pokoji. On se dobře baví s nově nalezenými kamarády ze stejné domoviny, se kterými se dobře baví v lobby baru. Ona ho nechce nechat samotného s vnadnou novou kamarádkou, která se tak ochotně směje jeho vtipům, které jí už přijdou otřepané.

Když nastane čas návratu domů, do práce a do reality, nebude nic, na co byste se mohli těšit.

Životní styl - další články

Doporučujeme