PORADNA: Pozor na jarní spáleniny od slunce!

10. dubna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Jaro konečně začalo úřadovat! O víkendu má být místy až 21 stupňů. Spousta z nás si nenechá ujít první letošní pořádné teplé počasí a vyrazí ven. Jenže pozor na spáleniny od slunce.

Meteorologové mluví o vysokému UVindexu. Co to je? “Slunce už má svou sílu a může tedy dojít k popální pokožky a UV Index je číslo vymyšlené pro celý svět, jakou sílu mají paprsky a jak dlouhou dobu bychom měli při jednotlivých typech kůže zůstávat na přímém slunečním záření bez opalovacích krémů,” řekla Frekvenci 1 Dagmar Honsová z Meteopressu.

Silná devítka

Odborníci doporučují natřít se opalovacím krémem, hlavně tedy pokud se budeme na Slunci pohybovat v jeho největší intenzitě. Namažte se hlavně kolem poledne, mezi 11. a 15. hodinou. “UV Index nabývá hodnot od jedničky do devítky. U nás se v letním období setkáváme s těmi vysokými čísly, tedy od sedmičky do devítky. Ve Středomoří jsou to ale klidně čísla deset”, dodala meteoroložka. 

Spálíme se za 20 minut

“Devítka znamená, že se na Slunci bychom kolem poledne neměli být déle než 20 minut. Pokud budete na přímém Slunci, namažte se opalovacím krémem s patřičným ochranným faktorem. Na těch opalovacích krémech máme ta jednotlivá čísla UV faktorů vlastně až do padesátky”, dodala Dagmar Honsová. 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme