Potraviny, se kterými byste měli šetřit. Anebo je to všechno jinak?

11. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Jedná se o základní potraviny, které jíme prakticky denně. Mockrát jsme ale slyšeli, že by se to s nimi nemělo přehánět, že jsou vlastně spíš ke škodě než k užitku. Že bychom je měli z jídelníčku vynechat... Je toho spoustu, co se říká. Jak to tedy je ve skutečnosti? Můžeme je jíst, nebo ne? To prozradí magazín Elle.

Vejce

O vejcích se dlouhou dobu tvrdilo, že jejich konzumace zvyšuje cholesterol, což vede ke kardiovaskulárním onemocněním. Ale na hladinu cholesterolu má mnohem větší vliv složení tuků v našem jídelníčku. Vejce sice mají dost cholesterolu, ale nijak vám neublíží. Naopak jsou bohatým zdrojem bílkovin a vitamínů.

Sacharidy

Spousta diet doporučuje vyřadit z jídelníčku sacharidy. Je ale třeba si uvědomit, o jaké sacharidy jde. Ty jednoduché (například cukr – bábovka, čokoláda atd.) jsou rychlým zdrojem energie, mívají nulovou nutriční hodnotu a vyřadit je klidně můžete. Naopak složené sacharidy uvolňují energii postupně. Ty jsou třeba v bramborách, kořenové zelenině nebo ovesných vločkách.

Mléko

Také jste se nechala ovlivnit okolím, že mléko způsobuje alergie, a začala si do kávy lít jedině to sójové? Odborníci ale varují, že skutečná alergie na laktózu je vzácná a v dospělosti jí trpí jen opravdu málo lidí. Spíš se dívejte na to, jak kvalitní mléčné výrobky konzumujete. Mléko je také skvělým zdrojem vápníku, bílkovin a vitamínů.

Pšenice

Když z jídelníčku vyřadíte pečivo, je jasné, že se budete cítit lépe. Pokud ale netrpíte celiakií, nemusíte pšenici hned zatracovat. Je sice pravda, že dnes obsahuje více lepku než dříve kvůli dlouholetému šlechtění, žádné zdravotní problémy vám ale nezpůsobí. Omezte výrobky z klasické bílé mouky a dopřejte si občas kvalitní chleba.

Životní styl - další články

Doporučujeme