Potřebujete spánkový rozvod? Jednoduchá změna může zachránit vztah

3. listopadu 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Když přemýšlíme nad svým vztahem, většina z nás se logicky soustředí na dobu, kdy jsou oba partneři vzhůru. Spánkem ale strávíme až třetinu svého života a je proto důležité věnovat pozornost i tomu, jak spolu spíme, tvrdí experti. Kvalitní spánek je extrémně důležitý pro řadu oblastí našeho života. A může zachránit i vztah. 

Experti se shodují, že kvalitní špatný spánek a silný vztah nejdou úplně dohromady. “Je důležité, aby si páry uvědomily, že spánkem strávíme zhruba třetinu našeho života. To je významná část naší párové existence,” připomíná doktorka Wendy Troxel, autorka knihy o párových spánkových návycích pro server menshealth.com.

Zatímco některé dvojice vedle sebe usnou bez nejmenších potíží, jiné to štěstí nemají. Ať už je to tím, že jeden z partnerů chrápe, příliš se hýbe, vstává příliš brzo do práce nebo chodí pozdě spát, v řadě ložnic snadno dochází k nesouladu.

Mnozí z nás jsou přitom přesvědčeni, že spát odděleně v podstatě znamená konec vztahu. Tato představa pak brání partnerům, aby se kvalitně vyspali.

Podle expertů ale historicky společnému loži přikládáme až příliš velký význam. Podle experta na lidský spánek, doktora W. Chrise Wintera, se oddělené usínání nijak neliší od dalších aktivit, které preferujeme odděleně. Pokud například rádi běháte společně se svým partnerem, je to jistě skvělé. Pokud ale jeden z vás rád běhá ráno a druhý večer, to nejlepší, co můžete udělat, je běhat každý zvlášť. Na kvalitu vztahu to přitom nemusí mít vůbec žádný efekt.

Kdy je čas zvážit spánkový rozvod?

Kdykoli, kdy se jeden z partnerů cítí svým protějškem v noci vyrušovaný, nebo se mu nedaří na společném loži spát dostatečně komfortně. Rozdíly mohou panovat i v názoru na přítomnost domácích mazlíčků v posteli, tvrdost matrace, množství světla v místnosti a řadu dalších věcí. Než hledat složité kompromisy je často nejsnazší udělat si to zkrátka každý po svém.

Jak oddělená lože nadhodit?

Spánkový rozvod může být pro řadu partnerů velmi citlivé téma. Jsme zvyklí, že páry zkrátka spí pohromadě a pokud už o to jeden z nich nestojí, mohl by si to druhý snadno vyložit jako signál, že už ho nemiluje.

Aby k podobným obavám nedošlo, je potřeba celou záležitost probrat v klidu a citlivě. Dr. Wendy Troxel radí začínat ze své vlastní perspektivy. Když je člověk nevyspalý, je méně empatický, chybí mu trpělivost, je podrážděný a snadno může vyvolat konflikt, aniž by vlastně chtěl.

“Řekněte jim: Ovlivňuje to, jak se k tobě chovám, a na tom mi záleží,” radí expertka. “Je mnohem větší zábava být ve vztahu, když jsou oba dobře odpočatí,” uzavírá Dr. Winter.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme