RADY FREKVENCE 1: Jak efektivně uklidit před Vánoci

21. prosince 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Vše jste nakoupili, napekli jste několik druhů cukroví a místo toho, abyste v klidu odpočívali, řešíte, že nestíháte uklidit. Máme pro vás pár tipů jak se z úklidu nezbláznit. 

Zásadní je plán

Pokud bydlíte sami, pak využijte výhody, že se vám nikdo neplete pod nohy a vytyčte si několik krátkých časových úseků, při kterých se budete věnovat vždy jen úklidu jedné části vašeho obydlí. Vyhněte se pobíhání mezi pracovním stolem a kuchyní, jedině byste si přidělali práci.

V případě, že máte rodinu, neváhejte do plánu zapojit všechny rodinné příslušníky. Pro muže přichystejte nějakou hrubší práci – tím se vyhnete tomu, že to po něm budete muset všechno předělávat. 

Děti jistě zvládnou např. vytřídit prádlo a nasoukat ho do pračky. Stejně tak mohou utírat prach nebo se chopit vysavače. Zapojte je také.  Když se rodina zapojí, uklizeno bude rychleji a aspoň zbylí účastníci rodin budou umět představit jak pracné to je, když obvykle vše uklízíte sama.

I v případě, že uklízí celá rodina zůstaňte u kratších časových úseků. Uklízet celé odpoledne nebude bavit nikoho, když si úklid rozdělíte do úměrně dlouhých časových úseků, nebudete se cítit tak vyždímaní.

Jak uklízet

Pokud chcete uklidit opravdu důkladně, nezdráhejte se investovat do dražších čistících prostředků nebo do elektrických pomocníků. Vysávání a vytírání nechte až po mytí oken. Na závěr navlhko setřete prach.

Čištění koberců a potahů si raději nechte až na jarní úklid. Stačí, aby k vám o svátcích přišlo pár návštěv nebo třeba jen jedna kamarádka s malým dítětem a drobečky z cukroví, v horším případě i polevu, budete mít všude.

Stanovte si priority

Možná jste hospodyňka-perfekcionistka, ale možná si jen zbytečně přiděláváte práci a dáváte si příliš velké cíle. Vánoce by měly být hlavně o pohodě s rodinou a přáteli, ne o rekonvalescenci po uštvání se s hadrem v ruce. Proto neváhejte svěřit úklid odborníkům.

Aktuální průzkum ukázal, že Češi nejčastěji využívají úklidové společnosti na mytí oken, praní záclon, velké žehlení a tepování. Třetina dotázaných se předvánočním úklidem začíná zabývat už od začátku prosince, zhruba stejný počet respondentů uklízí na poslední chvíli a ve stresu. 

Pokud si najmete odborného pomocníka, za hodinu úklidu dáte v průměru 150 Kč, celý předvánoční úklid vás bude stát kolem 2.000 Kč. 

Ať už budete uklízet vy nebo vám pomůže někdo jiný, přejeme vám pohodové svátky. 

Životní styl - další články

Doporučujeme