SERVIS: Jak připravit auto na cestu do hor!

30. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Víte, jak správně vybavit a připravit auto na hory? Co všechno s sebou musíte mít a jak pneumatikám nazout sněhové řetězy? Podrobnosti najdete uvnitř článku.

Pokud se chystáte na lyže nebo na chalupu na horách svým autem, vězte, že zimní gumy jsou sice povinností, ale často jsou ničemu. Pneumatiky proto vybavte sněhovými řetězy!

Řetězy ve spreji často nestačí

V obchodech jsou k mání spreje, kterými pneumatiky aut postříkáte a tím lépe přilnou k povrchu. Na horách je ale tolik ledu a sněhu, že jsou často k ničemu. Navíc nejsou uznávány v místech, kde je značení povinnosti mít sněhové řetězy.

“Dobré jsou rozjezdové pásy, tedy takzvané látkové řetězy, které si dáte pod kola a může se rozjet z místa, kde byste jinak zapadli,” řekl Frekvenci 1 Igor Sirota z Ústředního automoklubu.

Nejspolehlivější jsou řetězy kovové 

“Ta základní nejnižší cena je 1500-2000 korun za sadu. Jsou kovové a nasadíme je na všechna čtyři kola. Nebo pak můžeme mít samoupínací. Jen je lehce nasadíte a při krátkém rozjezdu se sami natáhnou a upnou,” dodal Igor Sirota z ÚAMK. Existují různé druhy řetězů a na různé typy a rozměry aut.

Zimní pneumatiky nesjíždějte až na kost

Nezapomente i na správnou hloubku pneumatik, je lepší je mít s vyšším vzorkem, než jsou předepsané 4 mm.

V autě nesmí chybět sada nástrojů! “Jde o sadu se smetáčkem a lopatičkou, kterými odhrneme sníh z kapoty a škrabku, se kterou očistíme okna. Nezapomeňte ani na chemické přípravky na rozmrazení zamrzlých zámků,” doporučuje  Sirota.

Do auta patří i startovací kabely při vybité autobaterii.

Životní styl - další články

Doporučujeme