STATISTIKA: Rodí se víc kluků. Bylo to tak vždycky!

4. května 2016·Životní styl·Redakce

Do konce století se v Česku vyrovná počet mužů a žen. Ty zatím sice vedou, ale teď se rodí víc chlapců. A nejen u nás. Platí to pro celý svět.

Spermie, které nesou mužský chromozom Y, jsou o něco málo pohyblivější. Proto se vždy rodilo a rodí více mužů. Muži ale žijí (a vždycky žili) nebezpečnějším způsobem života a častěji umírali ve válkách, proto jejich převaha nebyla znát. Teď ale žijeme v klidnějších dobách a počet mužů vzrůstá. 

Je to znát i v mateřských školkách a školách. 

V Česku bylo v roce 2014 ve věkové skupině do 14 let 815 285 kluků a 773 930 děvčat (podle Českého statistíckého úřadu). 

Prodlužuje se i průměrný věk mužů. Je tak větší šance pro společné dožití obou partnerů a bude to znamenat zvrat v poměru obou pohlaví. Zatím je v Česku více žen, ale to se má měnit. Podle prognózy Českého statistického úřadu by se měl celkový počet  mužů a žen vyrovnat přibližně ve druhé polovině osmdesátých let tohoto století. 

Když se válčí, rodí se kluci

Tohle jste možná slýchávali od své babičky. Podle jedné z teorií je tento fenomén důsledkem vyšší frekvence kopulace v době opušťáku a po propuštění z armády. Příčinou může být dřívější oplodnění v plodných dnech žen, kdy je hormonální prostředí nakloněno ve prospěch samčích embryí.

Jiná teorie trdí, že je tomu naopak. Že se v obtížných časech, jako je válka, rodí výrazně méně chlapců. Ženy jsou prý během těhotenství v “těžkých dobách” náchylnější k potratům plodům mužského pohlaví. 

Kdy se poměr pohlaví v České republice vyrovná? Vypadá to na rok 2086. V roce 2091 bude mužů více než žen.

STATISTIKA: Češi stárnou! Průměrný věk se stále zvyšuje

STATISTIKA: Téměř polovina dětí v ČR se loni narodila mimo manželství!

VÝZKUM: 20 věcí, které vás udělají OPRAVDU šťastnými

 

Životní styl - další články

Doporučujeme