Tenhle plevel naši předkové běžně jedli: Pomůže při chřipce i na trávicí potíže!

19. dubna 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Naše prababičky musely dobře znát okolní přírodu, protože chemických léků nebylo tolik, nebyly tak efektivní a nebyly tak snadno dostupné, jako dnes. Přírodní medicína toho ale nabízela spoustu. Je trochu ostuda, že už jsme dnes na její moc tak nějak pozapomněli. Příkladem je třeba děhel. Zatímco dnes je to jen plevel, ještě do dvacátého století se u nás užíval jako běžná zelenina s léčivými účinky.

Děhel lesní neboli andělika se kdysi v našich končinách těšil o mnoho lepší pověsti, než jakou má teď. Díky dobrému skladování se z něj stala oblíbená součást lidského jídelníčku, která navíc zabraňovala kurdějím. Lidé jedli stonky za čerstva a listy si nakládali do octa a následně je přidávali třeba pod maso. Děhel byl navíc užitečný i tím, že se z něj dalo získat přírodní žluté barvivo.

Děhel lesní neboli  Angelica sylvestris dorůstá až dvou metrů a má rád hlavně vlhká místa stranou od civilizace. Najdeme ho nejčastěji podél vodních toků, u rybníků, jezer a dalších vodních ploch. Roste také v lužních lesích a na podmáčených loukách. Pokud ho najdete v blízkosti používaných cest, raději ho za účelem jídla nesbírejte.

Děhel neboli andělika roste zejména u vodních toků či na vlhkých loukách. Můžeme ho také najít v příkopech podél cest.

A k čemu je vlastně dobrý? Tato nenápadná rostlinka nám toho může nabídnout opravdu hodně. Obsahuje například třísloviny, pryskyřice, cukry, flavony, hořčiny či éterické oleje. Díky tomu podporuje chuť k jídlu, pomáhá zdravému procesu trávení, posiluje žlučník a slinivku a napomáhá správnému prokrvení vnitřních orgánů. Ocení ho zejména lidé, kterým je často zima.

Jeho účinky přivítáte i při nemoci. Dokáže totiž posílit imuninu, uvolnit nos či pročistit dutiny a zbavit průdušky hlenů. Může také aktivovat opožděnou menstruaci, ale v době těhotenství ho raději vynechte. A pokud vás nebo vaše blízké trápí časté nevolnosti při jízdě autem, můžete ho využít jako přirozenou náhradu tolik oblíbeného kinedrilu.

Životní styl - další články

Doporučujeme