TIP: Zamezte doma úniku tepla. Ušetříte až 10 000 Kč za rok!

21. prosince 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Ztráty tepelné energie jsou úplný vysavač na peníze. Přitom stačí pár jednoduchých postupů, jak jim zamezit. V některých případech můžete ušetřit až desetitisíce!

U rodinných nebo větších bytů se vyplatí nechat si vypracovat energetický audit budovy. Snímky pořízené termovizní odhalí kritická místa. Odborníci vám pak následně navrhnou, jak je odstranit. Ale jednoduché věci můžeme zvládnout i bez auditu.

Větrejte správně

Větráním vzniká ve vašem bytě nebo domě až čtvrtina celkových tepelných ztrát. Proto v zimě vyvětrejte krátce, ale intenzivně. Ventilačka pootevřená po celou dobu přípravy sobotního oběda by měla být tabu.

Topte s mírou

Místnosti zbytečně nepřetápějte. Nejvyšší teplotu si dopřejte v obývacím pokoji, v ložnici naopak nastavte teplotu nižší.

Každý 1°C, o který snížíte teplotu v místnosti, vám může přinést roční úsporu několik set až 1000 korun!

Temperujte

Možná to sami děláte. Před odjezdem na prodloužený víkend nebo zimní dovolenou topení zcela vypnete. Chyba! Byt nebo dům vám zcela prochladnou, spotřebujete po návratu mnohem vyšší množství energie na jeho opětovné vyhřátí. Lepší je rozumně temperovat, nechat topení zapnuté na nižší stupeň.

Pozor na okna a dveře

To jsou dva největší viníci. Podle statistik nám okny a dveřmi uteče až 25% tepla. A naprosto zbytečně. Důvodem jsou malé netěsnosti mezi rámem a zdí. Oprava je velmi jednoduchá a vyjde vás na pár stokorun. Stačí akrylátový tmel a šikovné ruce. Je to za chvíli a je to velice efektivní.

Okenní rámy a sklo musí těsnit

Často teplo uniká také mezi rámem okna a jeho křídlem. Tenhle problém mají stará okna. Ale může nastat i levnějších a nekvalitních oken plastových. Tady pomohou těsnící profily. Jejich cena a odborná instalace stojí několik desítek korun za metr těsnění. Je to ale oprava efektivní a trvanlivá.

Měníte okna? Volte tříkomorová!

Říká se jim také trojskla a v praxi to znamená, že mají 3 vrstvy skla. Běžná dvoukomorová jsou o něco levnější, ale rozdíl v izolaci je nesrovnatelný. Levnější variantou jsou tepelné fólie, které nalepíte na sklo.

 

Tyto jednoduché kroky zvládnete určitě sami. Vyzkoušejte je, uvidíte, že to prospěje vašemu rodinnému rozpočtu!

 

Pokud se rozhodnete k radikálnímu zateplení objektu, požádejte raději odborníky. To už není záležitost malých investic, vyplatí se proto profesionální zásah.

Životní styl - další články

Doporučujeme