Tohle jsou nejčastější chyby při tvorbě To-Do listu. Vyvarujte se jich a bude se vám fungovat ještě líp

16. září 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Pokud chcete dát svému dni řád a být během něj co nejvíce produktivní, To-Do list by pro vás měl být automatickým kamarádem, který vám pomůže takový den naplánovat a prožít. Obzvlášť lidé, co mají problém s prokrastinací, nebo je trápí horší paměť, se bez něj neobejdou. Není to ale jen tak. Frekvence 1 vám přináší ty nejčastější chyby, kterých se dopouštíme, a tím nevyužíváme veškerý potenciál, který To-Do listy nabízejí.

Psaní úkolů až ten den

V ideálním To-Do listovém světě je potřeba psát si seznam úkolů už den předem. Tak můžete jít spát s čistou hlavou, a hlavně budete mít jasno, jak si rozvrhnout den hned. Nestane se vám tak, že byste ráno v osm zjistili, že už máte být někde jinde.

Psaní nereálného množství úkolů

I když máte v hlavě spoustu věcí, co byste rádi ten den stihli, nepište si nereálný počet úkolů, které pravděpodobně nemůžete stihnout všechny. Samozřejmě je fajn mít všechny potřebné věci černé na bílém a neustále na očích, jejich nesplnění však může vést k tomu, že ze sebe budete mít špatný pocit. A to pak povede k demotivaci režimu, který jste si tak optimisticky nastavili. Sami musíte umět odhadnout, kolik času vám, co zabere. Pokud nevíte, dělejte si o tom záznamy a brzy se to naučíte.

Dlouhodobé úkoly si pište jinam

Napsat si na jeden seznam “umýt auto” a “naučit se španělsky” není moc dobrý nápad. To-Do list slouží k takovým úkolům, které máte udělat ten den. Kombinace všech věcí, které chcete udělat hned, nebo jich chcete docílit výhledově, k ničemu efektivnímu nepovede. Věci jako “naučit se španělsky” nebo “navštívit Brazílii” si napište na jiný seznam tzv. bucket list. Nic vám ovšem nebrání v tom zařadit do To-Do listu “koupit učebnici španělštiny” nebo “koupit letenky”.

Všem úkolům dáváte stejnou prioritu

Pro větší přehlednost a lepší pocit byste si měli rozdělit své úkoly podle priorit minimálně do tří skupin. První označte jako nejvyšší priorita. To jsou úkoly, které musíte ten den zvládnout za každou cenu. Druhá skupina bude patřit úkolům, které jsou nezbytné, ale když se přesunou na zítra, svět se kvůli tomu nezboří. A třetí jsou úkoly, které máte v záloze, kdyby vám zbyl čas.

Životní styl - další články

Doporučujeme