VĚDCI: 8 hodin spánku lidské tělo rozhodně nepotřebuje!

22. února 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Američtí vědci zkoumali zvyklosti týkající se spánku u populací, jejichž životní styl je blízký lovcům a sběračům z paleolitu. Dospěli k závěru, že to se spánkem nebylo dříve lepší než dnes a že osm hodin spánku denně nepotřebujeme!

Vědci z Kalifornské univerzity sledovali tři skupiny patřící k předindustriální společnosti v Tanzanii, Namibii a Bolívii, jejichž každodenní život ovlivňoval lov a sběr. Žili bez elektřiny, podobně jako lidé z doby paleolitu. Ukázalo se, že tyto rodiny nechodily spát se soumrakem, ale zůstávaly v průměru o tři hodiny déle vzhůru. To, co předurčovalo ulehání a vstávání, byla spíše teplota než světlo. V zimě sice spaly nejméně o hodinu déle, ale průměrná doba jejich spánku se pohybovala kolem šesti hodin a 15 minut.

To má daleko k oněm osmi nebo devíti hodinám, o kterých se nám tvrdí, že jsou nezbytné. Spěme tedy šest hodin denně a přestaňme si naříkat! To ale není tak jednoduché. Nedostatek spánku je pravděpodobně zlem 21. století. Světelné znečištění nás připravuje o regenerující spánek a sledování televize či práce s počítačem dlouho do noci nám znemožňuje klidné usínání. Zdá se, že noční období klidu nám otravuje snad všechno a že moderní doba má daleko k epoše, kdy naši předkové chodili spát se slepicemi a vstávali s východem slunce.

Dámský klub: Věděli jste, že společné usínání má velký vliv na kvalitu vztahu?

TIP FREKVENCE 1: Prospěte se do krásy! Šest rad pro správný spánek

Konec počítání oveček. Víme, jak usnete za 60 vteřin!

Životní styl - další články

Doporučujeme