Vídeň, Paříž nebo Curych! Jaká jsou nejdražší evropská města a jak dopadla Praha?

8. listopadu 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

Vysoké ceny bytů a nemovitostí všeobecně jsou problémem nejen v České republice, ale i po celé Evropě. V jaké evropské metropoli se život pořádně prodraží a na jakém místě skončila Praha? Odpovídá časopis Forbes.

Nejdražším evropským městem je podle portálu Global Property Guide, podle kterého časopis Forbes nejdražší města zpracovával, švýcarský Curych. Ceny zde prudce vzrostly a překonaly třeba Londýn nebo Paříž. Rostoucí poptávka v důsledku imigrace naráží na omezenou nabídku, kterou kompenzují vyšší úrokové sazby. Tento trend se navíc jen tak nezmění.

Na druhém místě se umístil překvapivě Lucemburk. Mnoho rodilých Lucemburčanů dokonce denně dojíždí za prací do rodné země z okolních zemí. Nicméně to vypadá, že by se situace mohla změnit. Na třetím místě se umístila Paříž, čtvrtá je Kodaň, páté Amsterodam. Hlavní město Německa Berlín je na osmém místě a třeba Lisabon je jedenáctý a Milán dvanáctý.

View this post on Instagram

A post shared by Praha | Prague ♥ (@prague)

Na třináctém místě se umístila Vídeň. Rakouské hlavní město se může pochlubit jedním z nejlepších programů nájemního bydlení na světě, což je i důvod, proč nepatří mezi nejdražší evropská města. A konečně na čtrnáctém místě se objevuje Praha. V našem hlavním městě, stejně jako v Bratislavě, poptávka po bydlení převyšuje nabídku.

A zatímco u našich slovenských sousedů je tažena hlavně místními, česká metropole je větším lákadlem i pro cizince. Bratislava se umístila na osmnáctém místě. Mezi ní a Prahou je ještě Lublaň, Madrid a Brusel. Nejdražší evropskou třicítku uzavírá Skopje.

Životní styl - další články

Doporučujeme