Adam Vojtěch: Isoprinosine je lék, který posiluje imunitu. Zabraňuje pouze zhoršení nemoci covid-19 a hospitalizaci

13. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (Foto: Frekvence 1)

Nouzový stav se vládě v pátek nepodařil prodloužit. Opozice ztratila trpělivost a považuje vládu za neschopnou. Jak to vidí bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který úspěšně zvládl první vlnu pandemie koronaviru? Udělal by momentálně něco jinak? A co "zázračný" lék isoprinosine. To prozradil exkluzivně pro Frekvenci 1.

Vláda v posledních týdnech nemá v Poslanecké sněmovně, ani u veřejnosti velkou důvěru. To se ukázalo zejména v pátek, kdy se jí nepodařilo odhlasovat další prodloužení nouzového stavu. Dá se říct, že se na tom podepsaly i některé komunikační přešlapy. “Je nutné se vyvarovat komunikačním šumům. Například, co se stalo nedávno, že ministerstvo oficiálně řeklo, že se má zastavit očkování. Pak pan ministr to dementoval, což asi není úplně ideální,” říká bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ministerstvo by podle něj mělo komunikovat jednoznačně a jasně.

Na druhou stranu musím trošku pana ministra obhájit. Ono když dostáváte každý den desítky dotazů, a já si to velmi dobře pamatuji, tak se zkrátka může stát, že člověk nějakou chybu nebo nějaký přešlap udělá,”dodal.

Také ale chápe, že veřejnost začíná být značně frustrovaná. “Situace už trvá dlouho. Bohužel zatím se to nelepší, ale já vidím to světlo na konci tunelu,”říká bývalý ministr. Podle něj je proočkování ohrožených skupin jediné řešení. Až se podaří proočkovat tu krizovou populaci, tak se ta situace skutečně zlepší a pak budeme moci přistoupit k zásadnějšímu rozvolnění,” doplnil Vojtěch.

“Zázračný” lék isoprinosine

V posledních měsících je v médiích velkým tématem lék isoprinosine. “To je lék, který posiluje imunitu,” říká Adam Vojtěch. Podle něj ale není tak zázračný, jak se o něm říká. “Jsou tam mononukleární látky. To jsou vlastně umělé protilátky, které se pak vytváří v těle, právě proti tomu covidu a zabraňují pouze zhoršení té nemoci a hospitalizaci těch lidí,” dodává.

Také si musí lidé podle bývalého ministra uvědomit, že s covidem jsme zhruba jen rok. To je velmi krátká doba. Ta situace se velmi dynamicky vyvíjí i léčba. Dnes ty léky tady jsou. Vláda je objednává, pokud vím, tak už budou aplikovány v nemocnicích. To je samozřejmě jedno z řešení, abychom zabránili tomu, že lidé nebudou třeba na jednotkách intenzivní péče, ale ten průběh u nich zůstane mírný,” doplnil Vojtěch.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme